ЦВИЈАНОВИЋ: Јадна је земља у којој позивају странца да смени Додика!

С. М.

01. 09. 2021. у 15:30

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да захтев бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића за смену српског члана Председништва Милорада Додика показује његову немоћ и немоћ ове државе, те оценила да је јадна земља у којој позивају странца да смењује некога коме је његов народ дао мандат.

ЦВИЈАНОВИЋ: Јадна је земља у којој позивају странца да смени Додика!

ФОТО: Кабинет Председнице РС

Према њеним речима, народ је тај који има у својим рукама моћ да да мандат некоме да га представља, а није то ни високи представник нити неко из другог ентитета.

- Додик је глас Републике Српске у заједничкој институцији - изјавила је Цвијановићева новинарима у Зворнику.

Она је питала ко су Шефик Џаферовић и Жељко Комшић да траже смену Додика, имајући у виду да су Џаферовића и Комшића бирали Бошњаци, а Додика су бирали људи у Републици Српској.

- Што би они мењали некога ко је изабран на територији Републике Српске? БиХ није јединствена изборна јединица ни за један ниво власти, нити за иједну појединачну функцију - истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Додик црпи свој легитимитет од избора на територији Српске, од гласача, грађана у Српској, њима полаже рачуне, они су му дали мандат да оде у Сарајево, они стоје иза тог мандата и они желе да Додик тамо каже шта мисли, а не да сагне главу и да слуша, као што су то многи неки људи раније слушали, како се иживљавају.

- Нама је то досадило - истакла је Цвијановићева.

Наводећи да је Додик глас Републике Српске у Председништву БиХ, она је навела да тамо постоје нека друга два човека који немају везе са Додиком, јер нити њему они полажу рачуне, нити он њима полаже рачуне.

- Нити су они релевантни да траже његову смену. Показују своју и немоћ државе у чијем Председништву се налазе ако траже од неког странца, па све и да је легално и легитимно изабран, да он смењује некога коме је народ дао мандат - нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је јадна држава у којој нема дијалога и у којој не можете да седнете да причате шта су ваши економски приоритети, нити о томе на који начин политички дефинисати неке ствари, па да можете да живите у бољем разумевању.

-Јадна је држава у којој никада није досегнута правда ни за жртве ни за страдале, нити су могли икада сви добити исту правосудну заштиту. Јадна је држава у којој су високи представници остављали људе без личних докумената, смењивали их без доказа зато што их је неко истрачао у кафани или позивајући се на измишљене и лажне обавештајне податке. После тога кад су их измалтретирали годинама, онда има враћали документа . рекла је Цвијановићева.

Према њеним речима, здрава држава би функционисала онако како данас функционише Република Српска.

- Функционисала би са свешћу народа да је ово наше, да овде имамо право да бирамо своје представнике, да смо уз њих док они раде добро и сваки пут кад погреше да имамо право да их опомено јер је то демократија. И имамо изборе који су механизам опомене, а не високе предтавнике, а поготово неког Џаферовића или Комшића који желе да се смени неко ко за, разлику од њих, зна у суштини о свакој теми којом се бави и шта рећи и урадити, а такве капацитете код њих нисам приметила. Зато ће они одговарати својим бирачима, а не нама - рекла је Цвијановићева.

Захвалност Вучићу

Цвијановићева је изјавила да је у овој ситуацији значајна подршка председника Србије Александра Вучића и да је важно да Србија разуме прилике овде.

- Хвала им за то. Они су увек у функцији заштите свог народа, без обзира где тај народ живео - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да јако цени политику коју Србија и Александар Вучић спроводе према свим Србима у свету и настоје да их, на неки начин, интегришу кроз различите пројекте или програме националног освештавања и интегрисања, те држе на окупу и у контакту са својим институцијама.

-То је за сваку похвалу - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)