БЕРИЋЕТ ИСПОД МАЈЕВИЦЕ: Велики јубиларни сајам шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику

В.Митрић

22. 08. 2021. у 17:38

ЈУБИЛАРНИ 10. Међународни сајам шљиве, воћних ракија у Угљевику почео је у Угљевику и трајаће наредна три дана, у оквиру кога је око 100 штандова излагача.

БЕРИЋЕТ ИСПОД МАЈЕВИЦЕ: Велики јубиларни сајам шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику

Фото: В. Митрић

Начелник Угљевика Василије Перић отворио је ову велику манифестацију у крају који је први у РС по производњи шљиве.

- Ово је највећа привредна и туристичка манифестација која се одржава у нашој општини, а  Угљевик је познат воћарски крај, захваљујући вредним домаћинима, њиховом раду, искуству и знању, али и климатским приликама, јер у овом крају шљива доспева нешто раније у односу на друге крајеве - поручио је Перић.

Сајам је, према Перићевим речима, настао као резултат потребе да повећамо обим производње овог производа али и за стицање нових сазнања, нових пословних веза.

Општина Угљевик је у претходном периоду улагала значајан новац у изградњу инфраструктуре у сеоском подручју, а село је оно од чега зависи останак становништва на овим просторима.

Перић се захвалио организаторима и свима који су подржали ову манифестацију.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске из ресора водопривреде Милан Гаврић оценио је успешним данашњи сајам у Угљевику и истакао да ресорно министарство подржава све овакве активности а посебно из области воћарства која је веома битна активност.

- Министарство кроз своје редовне подстицаје и помоћи пољопривредним произвођачима врши субвенционирање и воћарске производње, поред самог производа субвеционише и капитална улагања, засад новог воћа до 30 одсто од укупног улагања што је значајан износ укупног улагања- рекао је Гаврић.

Гаврић је изразио задовољство јер је угљевички крај имао више среће од Лијевче поља и Крајине који су били под утицајем мраза и леда што је смањило производњу воћа.

- Ово подручје је извозно оријентисано према европском тржишту што показује да је производња за завидном нивоу - рекао је Гаврић.

Организатор Сајма је локална агенција за развој малих и средњих предузећа, а директор Момчило Марсенић рекао је да овогодишњи сајам има рекордан број излагача, као и да су предата 223 узорка воћних ракија из Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ за оцењивање.

- Власник најбоље шљивовице добиће казан за ракију од 110 литара вредности 4.800 КМ - рекао је Марсенић, додајући да је 41 узорак меда био на оцењивању.

Сајму су присуствовали председник СДС-а Мирко Шаровић, народни посланик ПДП-а у Скупштини Српске Јелена Тривић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и начелник Лопара Радо Савић.

Дипломирани економиста Зане Шаулић, одборник у Скупштини града Лозница, који је био гост, као представник те локалне самоуправе, нагласио је да "овакве манифестације на најбољи начин повезују људе и привреду, али и обичаје, навике и традицију људи са обе обале Дрине и Саве.

- Угљевик је шампион шљиве, али и шампион у организацији оваквих светковина и од овдашње власти може доста да се научи - поручио је Шаулић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)