"НИЈЕ БИЛО... МИ ЗНАМО": На подручју општине Рогатица освануо несвакидашњи билборд

О. МАТАВУЉ

17. 08. 2021. у 06:08

НА подручју општине Рогатица освануо је билборд са поруком "Није било... Ми знамо", који је изазвао велику пажњу сарајевских медија који га називају скандалозним јер "јасно алудира на негирање геноцида у Сребреници".

НИЈЕ БИЛО... МИ ЗНАМО: На подручју општине Рогатица освануо несвакидашњи билборд

Фото Срна

Билборд је постављен на улазу у центар Рогатице, из правца Сарајева. Порука, непознатог аутора, исписана је ћирилицом у бојама српске тробојке.

Иако нигде децидирано није наведено на шта се порука односи, сарајевски портали пишу да је реч о срамотном билборду и провокацији из Републике Српске која представља "системску кампању негирања, без изговорене речи геноцид".

Подсећајући да је "Инцковим законом" негирање геноцида у БиХ забрањено, федерални медији позивају Тужилаштво БиХ да реагује и доследно спроводи наметнути закон и процесуира сваки сличан случај.

Александар Јокић, адвокат из Бањалуке, сматра да аутор билборда или онај кога је поставио не може бити кривично гоњен или одговарати због таквих порука.

- Сматрам да нема основа за кривично гоњење, јер је сам билборд, односно порука на њему недоречена. Претпостављамо и слутимо на шта се порука односи, али то не можемо знати.

Не може се извлачити из контекста и импутирати неко кривично дело - каже Јокић.

Он каже да је све у "оку посматрача".

- У суштини, тај билборд је последица свих непланских активности како високог представника, тако и домаћих политичара. Добијамо одређени вид револта и незадовољства, што показује у каквом се стању налазимо као друштво - каже Јокић.

ПОДЕЉЕНО НА "ФЕЈСБУКу"

ФОТОГРАФИЈЕ билборда објављене су на фејсбук-страници "Срцем за Српску". Објаву је лајковало, шеровало на хиљаде корисника мреже. Многи су и коментарисали објаву. Једни с одушевљењем, други с презиром, уз салве увреде и дељења епитета попут "геноцидаши" и слично.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)