ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА ПОД ЛУПОМ! Шта стоји у Владином програму фискалне консолидације Републике Српске

С. М.

16. 08. 2021. у 08:12

У СКЛОПУ програма фискалне консолидације до 2023. године Влада РС планира формирање Централне јединице за финансијски надзор јавних предузећа, с циљем праћења њихове ефикасности.

ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА ПОД ЛУПОМ! Шта стоји у Владином програму фискалне консолидације Републике Српске

Железнице РС / Фото О. Матавуљ

Како појашњавају из Владе, јединица ће пратити не само стање финансија, већ и рад, ефикасност, број запослених, удео плата у издацима и друге параметре предузећа у питању.

Иначе, недавно, на седници Народне скупштине РС, одговарајући на посланичко питање посланице Јелене Тривић, члана ПДП, из Владе су навели да је укупан дуг јавних предузећа РС око две милијарде марака.

Даље из Владе су додали да, према подацима Фонда здравственог осигурања РС и подацима које достављају јавне здравствене установе, укупна дуговања у здравственом систему Српске на крају прошле године износила су 1,078 милијарди КМ.

- Дуг јавних предузећа, као део укупног дуга Републике Српске, према прелиминарним подацима на крају 2020. године, износио је 982,5 милиона КМ - кажу у Влади РС.

Из Министарства финансија РС су појаснили да од тог дуга, дуг јавних предузећа којима управља Влада износи 955,7 милиона КМ.

Према подацима који су достављени посланици Тривић, највише дугују "Аутопутеви РС" и то 493,3 милиона КМ, следи их "Електропривреда РС" са 291,9 милиона КМ, затим "Железнице РС" са 102,2 милиона КМ, док "Путеви РС" дугују 68,3 милиона КМ...

Економски аналитичари кажу да је највећи проблем код јавних предузећа тај што су то постале адресе за политичко запошљавање.

СТРАНКЕ ИЗВЛАЧЕ НОВАЦ

ЈАВНА предузећа поред тога што служе странкама да извлаче новац у доста случајаве функционишу и као социјалне установе где се људи запошљавају како би се омогућило што више гласова партијама, а не гледа се да ли се може обезбедити новац за плате. Онда се иде у кредите и касни се са уплатама пореза и гомилају се дугови, истичу економски аналитичари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМА КО ДА ОРЕЖЕ ВОЋЕ! Српска се годинама суочава са недостатком радне снаге у области пољопривреде