НЕВРЕМЕ ЈАЧЕ И ОД РАКЕТА: Од Крајине до Подриња испаљене 44 противградне ракете

Н. ЂУРИЋ

06. 08. 2021. у 17:41

У ОДБРАНИ од олујног невремена које је погодило већи део Републике Српске испаљене су 44 противградне ракете од Крајине преко Посавине до Подриња, сазнају „Новости“.

НЕВРЕМЕ ЈАЧЕ И ОД РАКЕТА: Од Крајине до Подриња испаљене 44 противградне ракете

Фото: Н. Ђ.

Вероватно су тиме бар донекле ублажене последице али извештаји из похараних општина сведоче да су ракете изгубиле битку са „пакленим невременом“ које се на памти последних година. У штабове за ванредне ситуације све више пристижу вапаји очајних грађана који су остали без одуваних кровова, уништених домова и воћњака, блокираних путева и због других огромних штета. Стотине домаћинстава су остале без електричне енергије, а само у прњаворском крају у мраку је 20 села. Почели су и замрзивачи да се отопљавају па се и та штета умножава.

Иначе, из Противградне превентиве РС су навели да су у четвртак дејствовали на подручју Бањалуке, Лакташа, Челинца, Српца, Прњавора, Дервенте, Брода, Сребренице, Братунца, Зворника, Милића.

 - У периоду од 6.57 до 15.27 часова дејствовало је 30 противградних станица, а највише, 13 ракета је испаљено на подручју Лакташа - навели су из Противградне превентиве.

Са терена је пријављена јака киша са олујним ветром, а суградица у пљуску до величине кукуруза на подручју Прњавора, Сребренице и до лешника на терену Дервенте.

Ово је био 26. дан у овој години да је дејствовала Противградна превентива.

Из овог предузећа су навели да су до сада испалили укупно 657 противградних ракета.

Током одбране од невремена и испаљивања ракета, није постојала забрана кориштења ваздушног простора.

НИСУ ПОШТЕЂЕНЕ НИ „ВЕЧНЕ КУЋЕ“

ИЗВЕШТАЈИ са терена говоре да олујно невреме није заобишло ни поштедило „вечне куће мртвих“, односно гробља, где су причињене штете на гробним местима и споменицима. Тако је у сеоском гробљу у Хрваћанима, код Прњавора, из корена ишчупан и срушен стогодишњи горостас-храст! Штете се утврђују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)