САВО ШТРБАЦ ДИРЕКТОР “ВЕРИТАСА”: Гајити културу сећања дасе грешке не би поновиле

С. М.

05. 08. 2021. у 15:42

ДИРЕКТОР Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац поручио је данас да је неопходно гајити културу сећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" да се сличне грешке не би поновиле.

САВО ШТРБАЦ ДИРЕКТОР “ВЕРИТАСА”: Гајити културу сећања дасе грешке не би поновиле

ФОТО: Срна

- У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада - рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Штрбац, који је у Храму Христа Спаситеља присуствовао парастосу за страдале Србе у акцији "Олуја", истакао је да се подаци о погинулим и несталима мијењају из године у годину.

- Још трају истраживања и број о страдалим лицима још није коначан. Тако да сада на списку имамо пет жртава више него прошле године - рекао је Штрбац.

Према његовим речима, на списку "Веритаса", закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих и несталих, од којих је 65 одсто цивила.

- Међу њима је и 25 одсто жена, и то су проценти који су много већи него иначе у целом рату када се узму подаци било које стране која је у њему учествовала. Од те бројке још тражимо 692 лица, али имамо и 336 ексхумираних посмртних остатака који нису идентификовани - навео је Штрбац.

Он је изразио незадовољство и што су за злочине у овој акцији до сада правоснажно осуђена само два лица.

Штрбац је подсетио и на план и жељу Туђмана са почетка деведесетих година прошлог века да проценат српског становништва сведе на највише три одсто у укупној популацији.

- На попису 2011. године Срба у Хрватској било је 4,26 одсто, а сва је прилика да ће на наредном попису бити остварена та њихова пројекција, те са зебњом очекујемо овогодишњи - рекао је Штрбац.

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обележавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)