АФЕРА "ПИРАЛЕН": Основни суд у Бањалуци потврдио оптужницу против директора "Универзума"

О. М.

04. 08. 2021. у 15:08

ОСНОВНИ суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против Петра Шмитрана (58), директора привредног друштва "Универзум" из Бањалуке, због кривичног ђела загађивање животне средине отпадним материјалима.

АФЕРА ПИРАЛЕН: Основни суд у Бањалуци потврдио оптужницу против директора Универзума

Фото: О. М.

Ради се о случају проистеклом из афере "Пирален" која је потресала Бањалуку. Према оптужници бањалучког тужилаштва Шмитран је дело починио у периоду од 17. фебруара 2017. до 21. јуна 2019. године. Појашњава се да је у улици Вељка Млађеовића на земљишту које је власништво "Универзума" противно прописима одлагао и одбацивао опасан отпад.

- Као одговорно лице оптужени је складиштио отпадна уља и масти, које садржи полихлороване бифениле (ПСБ) и тешке метале кадмијум, олово, никл, бакар и живу, неозначене, необиљежене и некласификоване, на локацији за коју није прибављена дозвола за управљање отпадом и која није технички опремљена за управљање отпадом, у бурадима и металним контејнерима из којих је цурило уље - наводи се у оптужници.

Знајући да ће на тај начин у земљиште доспјети овај опасан отпад уље је изливано директно на земљу, па је од уља начињен базен у земљишту око објекта од бетона димензија 4x4 метра.

- Оптужени је поступао супротно члановима Закона о управљању отпадом према којем је обавеза да се класификује отпад и да се складишти на местима која су за то технички опремљена. Обавезан је и да опасан отпад пакује у посебне контејнере, а забрањено је испуштање или просипање отпадних уља на земљиште или у земљиште. Као власник ПСБ отпада био је дужан и да обезбеди његово одлагање, односно деконтаминацију - наводи се у оптужници.

У суштини Шмитран је као одговорно лице "Универзума" мимо прописа одлагао и одбацивао опасан отпад. Уколико му се докаже према Кривичном законику РС може му се изрећи казна од једне до пет година затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)