ДИЈАСПОРА "ПУМПА" ЕВРЕ У ПРИВРЕДУ: Грађани РС који живе у иностранству након годину дана паузе враћају се родној груди

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 08. 2021. у 08:12

ПОПУШТАЊЕ мера због вируса корона највише су осетили привредници Републике Српске, јер су се представници дијаспоре вратили родној груди и повећана потрошња евра осећа се на сваком кораку.

ДИЈАСПОРА ПУМПА ЕВРЕ  У ПРИВРЕДУ: Грађани РС који живе у иностранству након годину дана паузе враћају се родној груди

Фото Новости

Задовољни су посебно домаћи угоститељи, трговци, стоматолози, грађевинари јер су "југовићи" стигли са џеповима пуних пара.

Према званичним подацима Централне банке БиХ, прошле године је дијаспора послала 500 милиона КМ мање новца него пре короне. Ова година је већ друга прича по приливу новца из иностранства. Само за три месеца дознаке из иностранства износе 666 милиона КМ и према садашњем темпу очекује се прилив између три и четири милијарде марака, што је и био просек у годинама пре пандемије. У години пандемије прилив је износио око 2,5 милијарди марака.

Саговорнци "Новости" кажу да су пазари у кафићима увећани за трећину, а негде и за педесет одсто због гостију из иностранства. Велику новчану добит имају и стоматолози који раде пуном паром због пацијената из дијаспоре. Грађевинске фирме имају за трећину већи промет јер људи пристигли на одморе из иностранства сада реновирају куће, станове и обављају разне грађевинске радове.

Стоматолози кажу да су ординације пуне наши људи из иностранства.

- Рачуница је овде веома проста. Пломба у Немачкој кошта 150 евра, а у РС око 20 евра.

Имплант кошта у РС од 500 до 700 евра, а у Немачкој око 1800 евра - појашњавају стоматолози.

Зубари саветују нашим грађанима који долазе из дијаспоре да закажу унапред термине у ординацијама пре него што крену на одмор.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС каже да су угоститељи презадовољни јер се дијаспора вратила.

- Наш дијаспора не пита колико шта кошта, само је битно да се троши. Види се на терену да су људи жељни родне груде и дружења. Кафане су пуне и хотели, где год се окренете имате стране таблице. Очекујемо и одличан зимски период за рад - каже Татић.

Фото: Depositphotos

Горан Рачић, председник Подручне привредне коморе Бањалука каже да је потрошња покретач привреде.

- Новац од дијаспоре много значи нашим привредницима јер долази до свих грана привреде, а не само да једна грана профитира - каже Рачић.

Марко Ђого, економски аналитичар каже да новац од дијаспоре представља финансијску инјекцију која се "обрне" неколико пута на тржишту.

- Од новца дијаспоре корист имају и привреда и буџет јер многе ствари или услуге које плаћају наши људи из иностранства су опорезоване тако да део новца иде одмах у буџет. Доста новца  доносе у џеповима, то је огроман новац, односно жива лова која се упумпа у тржиште РС - каже Ђого.

ГОДИШЊЕ ДО ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ

ПРОЦЕНА званичних институција РС и БиХ је да готово исти број грађана живи у БиХ и у иностранству.

Годишње се по основу дознака из иностранства у БиХ слије у распону од три до четири милијарде марака, а годину дана пре короне тај износ је било 4,2 милијарде марака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)