СВАКИ ДРУГИ АУТО СТАРИЈИ ОД 15 ГОДИНА! У каквом је стању и колико је стар возни парк грађана Републике Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 08. 2021. у 07:13

АКО је возни парк огледало неког друштва и доказ економске јачине државе, како кажу саговорници "Новости", онда Република Српске не може да се похвали претераном економском снагом.

СВАКИ ДРУГИ АУТО СТАРИЈИ ОД 15 ГОДИНА! У каквом је стању и колико је стар возни парк грађана Републике Српске

Фото С. Мишљеновић

Наиме, у Српској је у другом тромесечју ове године регистровано 124.918 друмских моторних и прикључних возила, од чега је највећи број њих - 71.987 старије од 15 година, подаци су Републичког завода за статистику достављени "Новостима".

Када се говори о укупном броју регистрованих возила у другом тромесечју ове године, тај број је већи за 6,5 одсто него у истом периоду прошле. Наравно, највише је регистровано путничких аутомобила 100.632, од којих је чак 60.675 старије од деценију и по. Наши саговорници кажу да је полован возни парк грађана Српске доказ лошег економског стандарда и представља опасност за учеснике у саобраћају.

Зоран Павловић, економиски аналитичар каже да податак о старости возног парка грађана показује ниво беде на који су дошли грађани јер не могу од плата да купе нови аутомобил.

- Аутомобил јесте потреба, али за 90 одсто наших грађана је нови ауто луксуз. Грђани путевима РС возе кола који упадају у категорију олдтајмера - каже Павловић.

Према његовим речима, слика возног парка по РС показује и каква је слика нашег друшптва.

- У већим градовима на цести видимо луксузне аутомобиле вредне по 100.000 евра, а поред њега вози човек "голфа 2". Наравно да се појединци могу шепурити са скупоценим возилима кад се нису ознојили радећи да их купе - истиче Павловић.

Милија Радовић, в. д. заменика директора Агенција за безбедност саобраћаја РС каже да, нажалост, старост аутомобила у Српској спада међу веће у региону.

- Код вредности возног парка грађана је битан и БДП државе и реалност је да економска јачина државе диктира старост возног парка - појашњава Радовић.

Он каже да не треба никога осуђивати што грађани возе старије аутомобила али мора се апеловати да их редовно возе на сервис.

- Новија возила имају много више пасивних безбедоносних система за возаче и путнике, што старија возила немају - каже Радовић.

КОЛА ИЗ УВОЗА У ДОБРОМ СТАЊУ

МИЛЕНКО Јаћимовић, члан Савета зa безбедност саобраћаја Бањалука каже да су аутомобили које грађани РС купују у ЕУ много исправнији од оних које би купили у РС. Возила из Немачке, Белгије, Швајцарске, иако имају година, у добром су стању јер закони ових државе не трпе неисправно возило на путевима и казне су огромне - каже Јаћимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)