СРПСКИ КОНТРАУДАР ПРОТИВ ИНЦКА: Бањалука усвојила законе којима се поништавају штетне одредбе високог представника у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

31. 07. 2021. у 08:51

ИЗ Бањалуке је јуче послат јединствен одговор досадашњем високом представнику Валентину Инцку, међународној заједници, и свима у БиХ који желе да намећу решења и који годинама покушавају да ударе вечни жиг геноцидности на Српску и српски народ.

СРПСКИ КОНТРАУДАР ПРОТИВ ИНЦКА: Бањалука усвојила законе којима се поништавају штетне одредбе високог представника у БиХ

Фото Новости

Порука је да се то неће догодити и да ће сваки евентулани будући напад бити жестоко одбијен.

Инцков наметнути закон - којим се под претњом затворске казне, забрањује "негирање геноцида" и практично отвара лов на Србе - поништен је у Народној скупштини РС.

Посланици су усвојила два законска решења којима се штите углед Српске и народа, а лидери странака са седиштем у РС потписали су и заједничке закључке којима су одбацили било каква наметнута решења из ОХР.

- Ми, представници странака из РС, одбацујемо наметнуте одлуке високог представника, сматрамо их неприхватљивим и ништавним. Одбацујемо свако наметање одлука у БиХ, те констатујемо да високи представник није легално изабран у складу са предвиђеном процедуром - стоји у закључцима лидера РС.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да посебна седница Народне скупштине РС одражава значајан степен политичког јединства, изграђеног око наметнутих закона високог представника:

ЗАКЉУЧЦИ КОЈЕ СУ ПОТПИСАЛИ ЛИДЕРИ РС


* Ми представници странака из РС одбацујемо наметнуте одлуке високог представника, сматрамо их неприхватљивим и ништавним.

* Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима РС све док се не разреши питање наметнутог закона.

* Одбацујемо свако наметање одлука у БиХ, те констатујемо да високи представник није легално изабран у складу са предвиђеном процедуром.

* У парламентарну процедуру ће преко посланичких клубова бити упућена два закона везана за ову тематику.

* Друге заједничке активности ће бити разматране и усаглашаване у наредном периоду.

- Он на ово нема право, а како могу да видим, и овај који се представља као нови високи представник, исто тако намерава да чини.

Додик је нагласио да је високи представник прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, јер никада није имао право да намеће законе:

- Бонска овлашћења на која се они позивају нису никада дата високом представнику да намеће законе, све је то блефирање. Бивши високи представник у БиХ Карлос Вестендорф је рекао да то што су они урадили у Бону није у складу са законом, нити са Дејтонским споразумом.

Додик је нагласио да спровођење одлуке високог представника, која се намеће као закон, представља конструкцију која нема никакве везе са правом и цивилизацијским достигнућима које међународна заједница промовише:

- На овом питању је пала политика ЕУ која се залаже за правну државу. Апсолутно је згажен њихов ауторитет да могу да говоре о праву или било чему сличном.

Он очекује да ће се одржати консензус политичких странака у Републици Српској и истиче да је неопходно инсистирати на закључцима партија из РС:

- Можемо да инсистирамо на томе да високи представник није изабран легално и да на тај начин он неће имати формално овлашћење, бар што се тиче Републике Српске.

Председник НСРС, Недељко Чубриловић, рекао је након седнице да су посланици два закона усвојили једногласно:

- Нећемо дозволити да нас ико назива геноцидашима и геноцидним народом. То су одлуком потврдили сви српски посланици. Сви морају да схвате да је БиХ састављена од Републике Српске и Федерације БиХ, те од три народа. Један од тих народа је српски народ који се мора поштовати.

Он је рекао да је Република Српска јединствена и да након ове седнице одлука одлазећег високог представника Инцка неће моћи да се примењује.

Председница РС Жељка Цвијановић је поручила да је Српска слободно и демократско друштво у којем ће сада и убудуће одлуке доносити институције, а не високи представници.

ШМИТ СТИГАО СВОЈИМ АУТОМОБИЛОМ

НОВИ високи предстаник у БиХ Кристијан Шмит, који долази уместо Инцка, стигао је јуче приватним аутомобилом у Дубровник, одатле је отишао у Мостар, па у Сарајево. Он ће формално преузети функцију у понедељак, за када је заказана примопредаја дужности. Шмит долази на положај без "зеленог светла" Савета безбедности УН, пошто су се његовом избору успротивиле Русија и Кина.

На линији одбране

САМО јединствени можемо да се супротставимо нападима на наш народ и Републику Српску. И само тако можемо показати на делу међународној заједници да смо по сваку цену спремни да штитимо РС и наш народ. Изузетно је битно што смо сви, све политичке странке у РС, стали на линију одбране Српске - каже, за "Новости", лидер НПС Дарко Бањац, који сматра да је једини излаз из кризе повлачење наметнутог закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)