НЕ ПРИСТАЈЕМ ДА МИ ДИКТИРАЈУ ИСТИНУ: Новинар Бранимир Ђуричић о кривичној пријави против њега - Нисам случајно изабран

В.Н.

29. 07. 2021. у 20:11

НОВИНАР РТРС и председник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић први је Србин против кога је поднета кривична пријава на основу наметнутог закона о "геноциду".

НЕ ПРИСТАЈЕМ ДА МИ ДИКТИРАЈУ ИСТИНУ: Новинар Бранимир Ђуричић о кривичној пријави против њега - Нисам случајно изабран

Фото Архива

Пријаву је поднео Ћамил Дураковић, председник Скупштине општине Сребреница. Ђуричић је, иначе, са породицом током ратних дешавања у БиХ избегао из Возуће под налетом муџахедина.

Бранимир каже, за "Новости", да не може да пристане на наметање става, на већ издиктиране текстове, да је убиство шест милиона јеврејских цивила, милион и по јерменских и милион српских истог кривично-ратног нивоа као егзекуција више од 3.500 бошњачких ратних заробљеника у Сребреници:

- Као потомак жртава јасеновачког геноцида, политиколог и новинар који дуже од 20 година проучава ову тему, сматрам да имам право да јавно саопштим своје становиште. Међу првима сам у Поточарима положио цвеће и посетио већину бошњачких стратишта, тако да злурадим оцењујем поједине коментаре да нисам саосећајан са страдалим комшијама.

Он истиче да је твитом поручио да не пристаје на наметање закона и ускраћивање слободе говора:

- То је моја обавеза према прецима, сопственој нацији и професији, чије је постојање бесмислено у околностима протектората или права на ћутање. Ако ми позив уруче институције Републике Српске, одазваћу се на саслушање. Највероватније ћу се оглушити о налоге СИПА и Тужилаштва БиХ, па нека поступају по сили наметнутог закона који је насилнички сам по себи. Дураковић је међу оноликим твитовима истог садржаја одабрао мој, јер сам, претпостављам, на неки начин, симбол Удружења новинара РС и РТРС, погодан за део свеобухватног плана укидања Републике Српске, исисавање њене сржи и свођење новинара на портпароле ОХР или НВО које ни слово још не рекоше о укидању права на слободно изражавање - поручио је Бранимир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)