СКОРО 2.900 ФУНКЦИОНЕРА КРИЈЕ ИМОВИНУ! Централна изборна комисија Босне и Херцеговине тражи податке и опомиње челне људе

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 07. 2021. у 08:12

ИАКО их Изборни закон БиХ обавезује, 2.100 локалних функционера којима је мандат истекао 2020. године, у предвиђеном року од 30 дана од дана престанка мандата, није доставило имовински картон Централној изборној комисији, због чега им прети казна од 300 до 3.000 КМ.

СКОРО  2.900 ФУНКЦИОНЕРА КРИЈЕ ИМОВИНУ! Централна изборна комисија Босне и Херцеговине тражи податке и опомиње челне људе

Фото CIK BiH

Поред оних којима је истекао мандат, изјаве о имовинском стању ЦИК БиХ није доставило ни око 800 функционера којима је мандат започео прошле године и траје до 2024. године.

Из ЦИК БиХ, који су јавно објавили сва имена и презимена политичара који нису доставили имовинске карте, кажу да им прети новчана казна.

- Покушаћемо још једном да се тим функционерима пре изрицања новчане казне, путем општинских и градских изборних комисија, упути обавештење да изврше законску обавезу.

Рок ће бити седам дана од дана пријема обавештења или ће бити примењене казне - одлучено је на седници ЦИК.

Иначе, друштво које није доставило имовинске картоне је шаролико. На списку је неколицина бивших одборника СНСД, СДС, ПДП у Бањалуци, као и неколико начелника општина из Српске, попут Милана Миличевића из Теслића и Милована Цицка Бјелице из Сокоца.

Начелник Миличевић, који се нашао на списку прозваних од стране ЦИК БиХ каже да очигледно нешто није било у реду приликом онлајн слања података, јер су исти отишли из Општине Теслић према ЦИК БиХ пре пар месеци, али да нису добили потврду да ли су ти подаци стигли у ЦИК.

- Проверићемо још једном све и поново послати податке ако буде требало. Нема ту шта да се крије од јавности и сви подаци изабраних функционера морају бити јавни - каже Миличевић.

Тања Топић, Фото RadioSarajevo

Тања Топић, политички аналитичар каже да добар део политичара БиХ спада у богату касту друштва.

- Многи су се бављењем политиком енормно обогатили. Није тајна да је најуноснији бизнис у БиХ, ипак, политика и да уколико се њоме бавиш имаш велике шансе да се обогатиш - каже Топићева.

Топићева истиче да део политичара има огромну имовину коју воде на рођацима, пријатељима и кумовима, а добар део без скривања, на себе.

- Ови који то скривају не желе да буду транспарентни и да показују чиме заиста располажу како не би дошли на удар јавности, а део њих сматра да су локални шерифи који никоме нису дужни полагати рачуне - истакла је Топићева.

Фото Nezavisne Novine

НА СПИСКУ ВИШЕ ОД 20 ОПШТИНА

НА списку ЦИК БиХ где се налазе имена оних који нису доставили имовинске картоне је више од 20 општина из целе БиХ из којих чак има по десетак функционера који крију податке. Такве су општине Зеница, Калесија, Нови Град, Теслић, Бужим, Јајце, Вукосавље....

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)