ПОСЕБНА ЗАТВОРЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС У ПЕТАК: Спремна два нова законска решења као одговор на Инцкову одлуку

Р. С.

27. 07. 2021. у 14:33

ПОСЕБНА седница Народне скупштине Републике Српске биће одржана у петак, 30. јула са почетком у 12 сати.

ПОСЕБНА ЗАТВОРЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС У ПЕТАК: Спремна два нова законска решења као одговор на Инцкову одлуку

Фото: Архива

На седници Колегијума НСР данас је одлучено да ће седница бити затворена за јавност.

Председник НСРС Недељко Чубриловић је изјавио да је разлог што „нико не жели да на овој теми скупља политичке поене".

Предложене су две тачке - измена Кривичног закона РС и доношење Закона о непримењивању одлуке високог представника у БиХ. У питању је последња одлука Валентина Инцка о измене Кривичниг закона БиХ, а у вези са забраном негирања геноцида.

Правни тимови посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске данас ће прецизирати два законска решења, а оквирно познат њихов садржај.

Потпредседник НСРС Милан Петковић (Уједињена Српска), казао је да је правни тим ове странке у сарадњи са тимом СНСД-а, припремио предлог по хитном поступку Закона о непримењивању одлуке високог представника, којим се кроз два члана дефинише да се неће примењивати наметнута одлука Инцка, а у вези са забраном негирања геноцида, те други члан - да надлежни органи у Српској неће сарађивати са органима на БиХ нивоу у погледу њене примене.

Професорка кривичног права и посланик СДС-а у Народној скупштини РС Иванка Марковић рекла је да је предог текста закона у складу са европским принципима, засновано на сличним или истим решењима које имају државе чланице Европске уније.

Говорећи о измени Кривчног закона РС и „забрани називања српског народа и Републике Српске геноцидним", она је рекла да ако би то било кршење слободе говора, „зашто онда закони Хрватске и Словеније имају одредбе о повреди угледа државе или народа који живе на тој територији".

- Зашто би онда неко нама у Републици Српској оспоравао да заштитимо углед Српске  - рекла је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)