БРАНИМО ИСТИНУ, НЕ ДАМО СРПСКУ! Почело потписивање петиције као одговор на Инцкову самовољу

С.М.

24. 07. 2021. у 20:04

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик позива све грађане Републике Српске, који то желе, да у што већем броју у својим градовима, локалним и месним заједницама потпишу петицију о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника, изјавио је саветник српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић.

БРАНИМО ИСТИНУ, НЕ ДАМО СРПСКУ! Почело потписивање петиције као одговор на Инцкову самовољу

Фото: Срна

-Тиме јасно дају до знања да је Република Српска јединствена, да у овој ситуацији сви стојимо као један, рекао је Ковачевић новинарима на бањалучком Тргу Крајине, након што је потписао ову петицију.

Он је рекао да Република Српска неће пристати на увођење вербалног деликта у 21. веку и да неће пристати на то да се једино српском народу у целом свету забрањује право на слободу мишљења, да буде једини народ који ће бити окарактерисан као геноцидан.

-Уважавамо све жртве грађанског рата трагичног сукоба у БиХ како је Дејтонски споразум то дефинисао, али јасно и недвосмислено понављамо - у Сребреници се није догодио геноцид и не пристајемо да било ко, поготово било какав високи представник, намеће законе у БиХ, поручио је Ковачевић.

Он је рекао да БиХ може опстати једино уколико оде високи представник, уколико се повуку сва наметнта решења у БиХ и уколико се прихвати да се изабрани политички представници морају договарати о судбини и будућности БиХ.

Ковачевић је рекао да је данас у Бањалуци и широм Републике Српске спонтано почело прикупљање потписа за петицију коју је покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те најавио да ће у наредним данима ово бити много озбиљније широм Републике Српске, јер се у свакој локалној и мјесној заједници покреће акција са слоганом "Бранимо истину, не дамо Српску!".

Он је подсетио да је Додик јуче покренуо и први званично потписао петицију којом се јасно одбацује наметање закона од стране високог представника, али исто тако којом се недвосмислено изражава став уважавајужи све жртве у Сртебреници се није догодио геноцид, те показао новинарима потпис српског члана на тој петицији.

Ковачевић је рекао да, без обзира на чињеницу да за 30.000 српских жртава у грађанском рату у БиХ скоро нико није одговарао, поштују све жртве других конститутивних народа, али да не могу пристати на квалификацију геноцида.

-Не можемо пристати да било ко било каквим политичким манипулацијама српски народ који је вековима толико страдао за своју и слободу свих других народа који су живели у нашем окружењу данас буде једини у Европи који ће бити окарактерисан као геноцидан, закључио је Ковачевић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)