ИНЦКОВ ПОТЕЗ ЈЕ ОТВОРЕНИ НАПАД: Захарова о одлуци високог представника - то је противзаконито!

Новости онлине

24. 07. 2021. у 07:16

ДУБОКО смо узнемирени грубим и апсолутно неприхватљивим мешањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашња питања ове суверене и независне европске државе, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

ИНЦКОВ ПОТЕЗ ЈЕ ОТВОРЕНИ НАПАД: Захарова о одлуци високог представника - то је противзаконито!

Фото: Јутјуб/Ruptly/Депоситпхотос

Захарова је истакла да "противзаконите Инцкове радње противрече његовом Дејтонском мандату непристрасног и објективног посредника".

- Инцкова такозвана ''одлука'' о изменама и допунама Кривичног закона БиХ у делу који инкриминише ''порицање'' злочина одређених категорија није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи у смислу Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у БиХ из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор Савета за спровођење мира да би се сва одговорност пренела на локалне стране - рекла је Захарова.

Она је напоменула да Руска Федерација, као држава гарант Мировног споразума и члан Управног одбора, чин доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и пуномоћи власних органа.

- Уверени смо да се промене у законодавству у демократској и правној држави, као што је, без сумње, БиХ, врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина. Таква неодговорна самовољна делатност Валентина Инцка, који не само да није допринео јачању међуетничког разумевања у земљи, већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу без преседана - рекла је Захарова.

Она је упозорила да су угрожени међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода.

- Праведно огорчење, чији се талас већ подиже у БиХ, не може не изазвати разумевање. Нажалост, Инцко није извукао поуку из узорне ситуације из 2015. године, када је скандалозно пропао покушај да се у Савету безбедности УН прогура нацрт резолуције којим би пуна одговорност за трагичне догађаје у БиХ током оружаног сукоба била стављена на терет само једне од страна - поручила је Захарова, додавши да "одлука" Високог представника не може имати правне последице.

- Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, заменити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа, а високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао - поручила је.

Овај инцидент, наводи Захарова, јасно потврђује оправданост доследног става Русије у корист укидања институције спољног старатељства над БиХ, што само ствара проблеме и подрива мир и поткопава стабилност у држави.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)