ДРЖАЛИ СУ НАС ОКОВАНЕ, ТЕРАЛИ ДА ЉУБИМО ОДРУБЉЕНЕ ГЛАВЕ: Преживели из муџахединских логора кажу - 26 година чекамо да злочинци одговарају

Нинко ЂУРИЋ

21. 07. 2021. у 19:54

СРАМНА и недопустива је чињеница да су Хашки трибунал и правосуђе БиХ после 26 година правди привели само двојицу главнокомандујућих такозване Армије БиХ, Расима Делића и Сакиба Махмуљина, за једне од најстравичнијих злочина у протеклом рату над прњаворским борцима на озренској коти Подцјелово и у муџахединским логорима на подручју општине Завидовићи (ФБиХ).

ДРЖАЛИ СУ НАС ОКОВАНЕ, ТЕРАЛИ ДА ЉУБИМО ОДРУБЉЕНЕ ГЛАВЕ: Преживели из муџахединских логора кажу - 26 година чекамо да злочинци одговарају

Фото: Ел Муџахид

Правди и даље измичу остали налогодавци, главосече и мучитељи над више од 50 несталих и настрадали, махом заробљених и рањених, бораца Прњаворске бригаде ВРС.

И даље су на слободи они којима су до рамена крваве руке над заробљеним и рањеним  браниоцима озренског коридора до опкољене Возуће, отпочете на Прокоп 21. јула 1995. године. Неким чудом само једанаесторица Прњаворчана преживели су смакнућа и тортуре у муџахединским логорима у Ливадама и Каменици код Завидовића. Они сведоче и не заборављају ужасе овоземаљског пакла, до тада не забележеног ни у једном логору на планети.

Винко Аксентић (61), од тада тешки инвалид, присећа се за „Новости“, да је њему и његовим сапатницима поготово тешко падало што су били приморани да љубе одсечене главе својих сабораца Предрага Кнежевића, Мoмира Митровића и Гојка Вујичића, по чему је снимљен и документарни филм „Љуби брата“.

- Муџахедини су хтели да ме осунете и кастрирају, да ме уштроје У покушају да се избавим, у селу Ливаде бацио сам се кроз прозор неке куће. Да побегнем или да сам себи прекратим паклене муке. Из коме сам се пробудио тек у муџахединском логору у Каменици, где смо 29 дана у ланцима и оковима, свако са својим кључем, на рукама и ногама, „пекли“ се на самом дну пакла - тешком муком прича нам Аксентић, показујући неизбрисиве ожиљке од жица и окова на рукама и ногама.

Фото: Н Ђурић

Додаје да је једанаесторици прњаворских великомученика у логору у Гостовићу, уз електро шокове, до „искакања очију“ падало доусавршавање метода мучења од стране муџахединских ветерана из десетогодишњег рата са Совјетима у Авганистану.

- Једна од тих паклених метода је била да муџахедин на трактору, уз покличе „Алах је највећи!“, додаје гас и доток ваздуха, односно притисак на цревима око наших зглобова. Падали смо у несвет имајући утисак да нам отпадају шаке и стопала - не заборавља Винко.

Муџахедини и њихова сабраћа по злочину, припадници тзв. АБиХ, узавршавали су језиве злочине и изван логора.

Фото: Ел Муџахид

Камп и логор муџахедина у Каменици код Завидовица

- На левој страни груди нашег саборца била је велика рана од алатке крампа, који је био тик уз њега. Уз њега је била и одсечена му глава. Нисмо га могли ни препознати - на 26-годишњицу голготе се присећају стравичне смрти једног саборца санитетлије Прњаворске бригаде, лекар Бранко Шиканић (62) и техничар Велибор Тривичевић, који су преживели 174 дана у злогласним муџахединским логорима.

У великим исламским офанзивама, у мају и јулу 1995. године страдало је више од 100 бораца прњаворске бригаде, али су малобројни браниоци успели да одбране озренски коридор до опкољене Возуће, између Тузле и Зенице.

Н. Ђурић

Некадашње озренско-возућко ратиште

ГЛАВОСЕЧЕ И МУЧИТЕЉИ ЈОШ НА СЛОБОДИ

ПРЕДСЕДНИК Удружења ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“, Обрад Станојевић, каже да су су још пре 20 година Хашком трибуналу доставили многобројне доказе о злочинима тзв. АБиХ и муџахедина.

- Многе злочине снимали су и сами муџехедини, где се виде тада живи заробљени Срби, касније ексхумирани одсечених глава, ногу и руку везаних жицом. Хашки трибунал је осудио главнокомандујућег муслиманске војске Расима Делића на три године затвора и наложио правосуђу БиХ да се правди приведу и остали кољачи и мучитељи. Срби на то чекају ево већ 26 година, а до сада је само у првостепеном поступку Сакиб Махмуљин, командант Зеничког корпуса у чијем саставу је био и ЕЛ Муџахид, осуђен на 10 година робије - с огорчењем констатује Станојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)