УГИНУЛО НАЈМАЊЕ ТРИ ТОНЕ РИБЕ: Завршено чишћење после незапамћенг помора у Прњавору, следи анализа воде(ФОТО)

Н. ЂУРИЋ

21. 07. 2021. у 18:29

У УТОРАК је завршено уклањање рибљег отпада у прњаворском робњаку, чиме је заустављено даље угинуће.

УГИНУЛО НАЈМАЊЕ ТРИ ТОНЕ РИБЕ: Завршено чишћење после незапамћенг помора у Прњавору, следи анализа воде(ФОТО)

Фото: Н. Ђурић

Иако неће бити познато колики је тачно помор рибе, стечајна управница Наташа Косић је потврдила за „Новости“ процену да је, ипак, угинуло мање од пет тона шарана и друге рибе, али ни да се ни најрелевантније процене од три тоне не могу узети званичним ни поузданим.

- Заиста је то тешко утврдити, јер риба није одједном, већ је данима умирала. Много тога је већ у фази распада. Све смо то прописно, у присуству инспектора, укопали у јаму и посули кречом. Уз очекивану и обећану помоћ општине и других, настављамо даље пуном паром на санацији рибњака, да сачувамо преосталу рибу и како се ова катастрофа више не би поновила - рекла нам је Косићева, уз најаву анализе воде.

Сазнајемо да су шесторица радника по уговору, због несносног смрада и запуштености стаза и базена, тешком муком акцију привели крају. Поготво је несносно било у Товилишту 10. Из тог базена су рибокрадице испустиле воду, да би лакше крали, и практично га претвориле у стајаћу воду, односно мочвару и рибље стратиште.

Тотална небрига и „нечија“ очита намера да се некадашњи гигант сроза и купи за мале паре, довели су и до готово тоталног зачепљења доводних канала текуће воде из Вијаке и Укрине.

Тако је сада приоритет њихово отчепљивање, за шта су потребне нове количине нафте за механизацију, као и креча. Кречом вода није освежавана чак пет година, а у њој рибља храњена од 2019. године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)