ЖЕЛЕ ДА ОБРИШУ ПОСЛЕДЊИ МЕТАР СРПСКОГ ИМЕТКА: Како спречити план Федерације БиХ да прекњижи сву имовину Срба

С. МИШЉЕНОВИЋ

17. 07. 2021. у 11:32

СРПСКА имовина на подручју Федерације БиХ се отима већ шест година колико траје пројекат хармонизације катастра и земљишних књига у ФБиХ и неће престати све док и метар земље која је сада власништво Срба не буде уписан на Федерацију БиХ, тврде саговорници "Новости".

ЖЕЛЕ ДА ОБРИШУ ПОСЛЕДЊИ МЕТАР СРПСКОГ ИМЕТКА: Како спречити план Федерације БиХ да прекњижи сву имовину Срба

Фото Новости

Пројекат отимања српске имовине је исти као у Хрватској. На терену бошњачки план изгледа тако да се српска имовина, куће, земља и шуме, кроз процес израде нових земљишњих књига упишу на општине у Федерацији БиХ или на државу БиХ. На овај начин већ је 4.000 српских породица које имају имовину у ФБиХ пријавило надлежним институцијам РС да им је имовина отета и преписана на неку од локалних заједница у ФБиХ.

Према званичним подацима, институција РС преко 400.000 Срба полаже право на непокретности у ФБиХ, а Срби држе око 32 одсто грунта на територији ФБиХ.

Како причају саговорници "Новости" досада је само на ширем подручју Сарајева одузето око два милиона квадратних метара српске имовине. Ту се налази огроман део шуме на Игману, па кућа и земљишта у сарајевским насељима Илијаш, Хаџићи, Високо и Бреза. Српске породице са ширег сарајевског подручја попут Стојановића, Лубура, Ерића, Дамјановића већ годинама воде борбу по судовима да врате отету имовину која је само преко ноћи преписана.

Рођаци Ристо и Владимир Лубура кажу, за "Новости", да су остали без 180 дунума шуме на Игману.

- Имовина је само преписана на друге и сад нам шуму секу други, а земљу обрађују неки страни људи, кажу Лубуре.

Алекса Ерић годинама тражи да му се врати четири дунума земље у насељу Бреза код Сарајева.

- Земљиште су узели као општенародно добро, кажу Ерићи.

Како би се спречило отимање вековне српске имовине по ФБиХ, отворено је шест канцеларија за правну помоћ на подручју РС. Канцеларије раде у Бањалуци, Зворнику, Бијељину, Источном Сарајеву, Мркоњић Граду и Невесињеу.

Ђорђе Радановић, координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ , каже, за "Новости", да су канцеларије већ примиле око 4.000 захтева Срба да им је имовина отета и укњижена на општине или кантоне по ФБиХ .

- Највише српске имовине је отето на подручју Сарајева, Бихаћа и Мостара. Принцип отимачине иде по систему да се у Службеном гласнику ФБиХ или на огласној табали неке општине објави позив за укњижавање имовине. Србин има 60 дана да се пријави и каже да је његова земља и покаже папире. Наравно до тога не дође јер Срби не живе у ФБиХ па не могу пратити огласе и тако остају без имовине, појашњава Радовановић.

Ђорђе Радановић, Фото Новости

Он истиче да је процена са терена да је Федерација БиХ већ отела на хиљаде српских грунтова!

Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева каже, за "Новости", да је највећи проблем колективна свест Бошњака усмерена на отимање и затирање свега што се идентификује као српско на ужем и ширем подручју Сарајева.

- Не поштује се основно правило, а то је законитост приватне својине. Једноставно, колективно понашање Бошњака који раде у било којој институцији у ФБиХ је да стопирају повратак имовине Србима. Ово се ради на сваком кораку у ФБиХ. Било да Србин жели да врати стан, кућу, земљу, шуму, све што има одредницу српски, по аутоматизму се онемогућује и мета је напада Бошњака, истиче Ћосић.

ИГМАН, Фото Dinarskogorje

УКЉУЧУЈЕ СЕ И СРБИЈА

У ЗАШТИТИ имовине Срба у ФБиХ укључује се и Србија преко Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова. Покреће кампању да се Срби где год били масовно пријављују и оставе податке о имовини у ФБиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)