МИРИС ДРВЕТА МИ ЈЕ УШАО ПОД КОЖУ: Жарко је мајстор за виолине, објаснио како је почео да прави инструменте (ФОТО)

Б.МИЛОШЕВИЋ

13. 07. 2021. у 15:52

ЖАРКО Петровић (82) старина из Доње Трнове на Мајевици, који је мајсторство и љубав према коларско-столарском занату, наследио од деда Павла и оца Раде, иако у позним годинама, још увек се не растаје од виолине.

МИРИС ДРВЕТА МИ ЈЕ УШАО ПОД КОЖУ: Жарко је мајстор за виолине, објаснио како је почео да прави инструменте (ФОТО)

Фото: Б. Милошевић

- Ово је заморна работа, јако прецизан и опипљив посао, који се не може дуго радити, по пар сати дневно, прича Жарко, који ових дана приводи крају завршне радове на пет виолина. Деда Павле и отац Радо су били колари, бавили се столарским занатом,па је уз њих, и мени мирис дрвета ушао под кожу,али сам релативно касно почео израду намештаја,кревета, столица... Живот ме везао за београдски "Комграп" где сам зарадио и пензију, а прву виолину сам урадио тек 1979. године. Био је то посао из душе, нисам размишљао да то комерцијализујем, виолине сам радио и поклањао, а једну сам урадио за своју унуку - прича мајстор Жарко.

 

Немачки трговци сировинама за израду гудачких инструмената,квалитетно дрво из БиХ,користе још од 15 века. Планина Јахорина (Јаворина) је име добила управо по богатим јаворовим шумама. Страдивари је за своје најквалитетније виолине,користио јавор управо из ових крајева...

Иако најквалитетнији материјали за гудачке инструменте, јавор ребраш и смрча, расту у Босни и Херцеговини, у ово време се тешко долази до тих материјала за израду виолина.

- Јавор је најакустичнији, и даје леп,топао звук,мелодичан. А,од смрче је доња плоча,подсећа Жарко. Виолина се састоји од 54 дела, а за израду концертних виолина, потребно је и до 200 разноразних алатки. Самоук сам, и радим са неким примитивним алатима ручне израде, рачунам, мој најбољи алат су моје руке... Мени је најважније,да уклопим јавора и смрчу, и да из тог "брака" изађу лепи,весели тонови... Засвирам,тек да испробам завршену виолину, и понекад,мада све ређе,када се нађем у друштву добрих пријатеља - каже Жарко, мајстор за виолине, који своје пензионерске дане проводи са супругом на породичном имању у живописној Доњој Трнови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)