У ТРНОВИ КОД УГЉЕВИКА БРИЖЉИВО СЕ НЕГУЈУ ОБИЧАЈИ: 165 малишана на лилању под Мајевицом

В.Митрић

12. 07. 2021. у 12:14

У ДОЊОЈ Трнови код Угљевика у петровданском "лилању" и избору најлепше лиле учествовало је 165 малишана.

У ТРНОВИ КОД УГЉЕВИКА БРИЖЉИВО СЕ НЕГУЈУ ОБИЧАЈИ: 165 малишана на лилању под Мајевицом

фото: В. Митрић

Организатори ове традиционалне манифестације су Савет месне заједнице и Црквени одбор Доње Трнове, а генерални покровитељ је општина Угљевик.

Протојереј Ведран Бардак, свештеник у Доњој Трнови, рекао је да храм Светих апостола Петра и Павла у овом месту ове године обележева тачно две деценије како је освештан.

- Прослављамо наше велике заштитнике који су мученички пострадали за време Римског цара Нерона, тада су на сваки могући начин хришћани били протеривани, мучени, а било им је забрањивано да се окупљају - рекао је Бардак.

фото: В. Митрић

Начелник Угљевика Василије Перић поручио је да је велика радост што деца негују традицију и обичаје којима се чувају српска култура и православна вера.       

- Традиционална лилијада, уочи Петровдана, празника који за српски народ значи саборност, јединство и борбу за слободу - рекао је Перић. Он је изразио задовољство јер се велики број деце окупља око храмова негујући традицију и обичаје.

Одборник у Скупштини општине Угљевик Чедо Лујановић, који је мештанин Доње Трнове захвалио је свима који су подржали ову манифестацију.                                                      -

- Велики број деце на једном мјесту је лепота која треба да се види - поручио је Лујановић. Традиционалном "лилању" претходило је вечерње богослужење у Храму Светих апостола Петра и Павла и помен испред споменика за 24 жртве одбрамбено-отаџбинског рата из овога краја, те наступ Културно-уметничког друштва "Трнова".

фото: В. Митрић

Деци са најлепшим "лилама" додељено је робних и новчаних награда, а главну награду ЛЕД телевизор добио је Данило Тодоровић коме је награду учио начелник Василије Перић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)