У СРПСКОЈ ЗАЖИВЕО ДОБЉОВОЉНИ ПЕНЗИОНИ ФОНД: Највећа исплата 3.000 КМ

Р. С.

06. 07. 2021. у 14:42

СВАКИ девети запослени у Републици Српској је члан Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) којима се редовно уплаћује добровољни пензијски доприноси.

У СРПСКОЈ ЗАЖИВЕО ДОБЉОВОЉНИ ПЕНЗИОНИ ФОНД: Највећа исплата  3.000 КМ

Фото Н. Скендерија

Просечна исплата је више од 400 КМ, док је највећи за сада исплаћени износ око 3.000 КМ. Износ који је акумулиран зависи од периода уплате у Европски добровољни пензијски фонд, висине месечног пензијског доприноса, као и приноса Фонда.

Представници Друштва за управљање ЕПФ-ом данас су у Бањалуци истакли да је пандемија успорила планирани раст и развој, али да га није зауставила.

- Упркос пандемији и ванредним околностима у којима смо се сви нашли, добровољно пензијско осигурање је заживело у Републици Српској, с тим што је пред нама и даље дуг пут како би се у потпуности искористили потенцијали - рекла је директорица Друштва за управљење ЕПФ-ом Гордана Дробњак.

Извршни директор Здравко Зечевић је навео да су исплатили више од 500 чланова Фонда који су стекли услов за располагање средствима или су исплаћивали акумулирана средства наследицима преминулих чланова, од чега само у току 2021. године више од 300 чланова.

- Захтеви за исплату најчешче се подударају са одласком чланова и у редовну пензију. Често изражавају жаљење што нису били у прилици да отпочну са оваквом врстом штедње и раније -  рекао је Зечевић.

Као једна од приоритетних активности истакнуто је подстицање послодаваца у Српској, који још увек нису организовали пензијски план за своје запослене, да то учине, без обзира на делатност пословања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)