УСТАВНИ СУД РС: Уредба донета током ванредног стања у сагласности са Уставом Српске

Р. С.

23. 06. 2021. у 19:05

УСТАВНИ суд Републике Српске данас није прихватио иницијативу за оцењивање уставности и законитости 19 уредби са законском снагом које је донела председница Српске Жељка Цвијановић прошле године током ванредног стања услед пандемије вируса корона.

УСТАВНИ СУД РС: Уредба донета током ванредног стања у сагласности са Уставом Српске

Фото: Град Бањалука

Уставни суд РС је саопштио да су те уредбе у сагласности са одредбама Устава Српске.

Уставни суд је, одлучујући у овој уставноправној ствари, имао у виду да је Народна скупштина Републике Српске прогласила ванредно стање у складу са релевантним одредбама Устава РС.

Тиме је омогућена примена одредаба Устава Српске које дају право председнику Републике да врши одређене надлежности које припадају Народној скупштини тако што може доносити уредбе са законском снагом којим привремено уређује одређене друштвене односе.

Уставни суд РС је оценио да је, у датим околностима, сазивање и одржавање седница Народне скупштине било онемогућено и да је у вези са доношењем оспорених уредби прибављено мишљење предсједника Народне скупштине, чиме су били испуњени сви Уставом кумулативно одређени услови за њихову правну ваљаност.

С тим у вези, Уставни суд је имао у виду и да је Народна скупштина Српске накнадно донела одлуке о потврђивању уредби са законском снагом, те су, због свега наведеног, оне у сагласности са одредбама Устава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)