СПОМЕНИК ЗВЕРСКИ УБИЈЕНОМ ДЕТЕТУ: Мирковић - Овај белег симбол је страдања свих невиних у минулом рату

В. Митрић

20. 06. 2021. у 07:45

СПОМЕНИК дечаку Слободану Стојановићу из села Доње Каменице код Зворника, кога је на свиреп начин 27. јула 1992. године уморила Албанка Елетефе Весели, уз ликовање присутних међу којима је био и Насер Орић, биће постављен у порти Цркве Светог проподобног мученика ђакона Авакума, у селу Дрињача, сазнају "Новости".

СПОМЕНИК ЗВЕРСКИ УБИЈЕНОМ ДЕТЕТУ: Мирковић - Овај белег симбол је страдања свих невиних у минулом рату

Фото: Архива

Захваљујући благослову и разумевању епископа зворничко-тузланског Фотија, белег убијеном дечаку коначно је добио локацију.

Више од три године је прошло, а да локалне власти у Подрињу нису понудиле ваљану локацију за монументални споменик, чији је аутор и добротвор, уз Борачку организацију која је дала паре за рељеф са још једном добротворком. Срећом, споменик дечаку, симболу страдања деце, не само у рату на овим просторима, биће ускоро подигнут захваљујући СПЦ.

- Дечак је убијен само зато што је Србин и то када се вратио по пса који је остао на кућном огњишту, са ког су нешто раније он и родитељи успели да утекну испред непријатељске каме - каже академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник и предузетник из Бијељине, родом из Бањана у Старој Херцеговини, добротвор СПЦ и носилац Ордена светог владике Николаја Велимировића. - Реч је о болу до неба због тако бруталне смрти недужног детета. Нема те казне која је примерена овом злочину, а она која је уследила после много, много чекања, више од четврт века, није достојна помена. Дечаку припада споменик, али и свима нама да кроз њега поручимо да се овако нешто ником и нигде не догоди.

Фото: В. Митрић

Бивше руководство БО РС проћердало је, како је утврђено, 20.000 евра, намењених за подизање белега дечаку Слободану и та због тога нико није одговарао. Неспорна је била и опструкција и српских локалних власти за издавање дозволе за локацију и нигде није било, код надлежних, ни делића ефикасности да се то учини.

Испоставило се, међутим, као да је Божја воља да знамење буде баш у Дрињачи, код Цркве, на чијем је улазу међу именима и сликама седамдесетак цивилних жртава минулог рата и дечаково име и портрет. Свештеник који га је крстио је из ове богомоље, он га је и опојао кад су његови посмртни остаци донети у Дрињачу.

Фото: В. Митрић

- У Дрињачи су живели, после рата, дечакови родитељи, Слободан почива на овдашњем гробљу, његово село Каменица је вазда било у парохији дрињачкој - прича нам свештеник Мићо Бабић, парох и старешина храма, подигнутог пре 52 године, на месту некадашњег који је потопљен због изградње ХЕ "Зворник". - Наша је жеља да се свим срцем потрудимо, не само да поставимо споменик, већ да уредимо ваљано читав комплекс око њега, да то буде својеврсно место ходочашћа и сећања на недужно пострадалог дечака.

А овдашње "парче неба на земљи", како је богомоље називао Свети отац Ава Ћелијски, мученичко је и страдалачко. У Другом светском рату, у овој парохији, усташе су умориле више од 1.200 српских цивила, највише нејачи. Њихови следбеници у последњем рату, убили су или заклали седамдесетак људи из Дрињаче и неколико околних села, међу којима је и Каменица, родно место Слободаново. Прота Томотија Поповић из ове богомоље погинуо је током Првог светског рата. Прота Милан Петковић оставио је кости у логору Дахау, где је био са владиком Николајем Велимировићем и патријархом Гаврилом Дожићем, а у Бањици је, после тешких мука, убијена његова тада двадесетпетогодишња кћерка Бранка.

Фото: В. Митрић

- Нико није могао ни да помисли да ће неко да се радује, уз прву јутарњу кафу, рушењу светиње и то у 21. веку - каже академик Мирковић. - Е, зато је важно ово знамење и хвала свештенику Мићи и епископу нашем Фотију, што ћемо моћи ускоро да поставимо споменик Слободану Стојановићу.

КОМПЛЕКС

АКАДЕМИК Мирковић, са супругом Росом, која је, такође ликовни уметник и велики хумантитарац и добротвор српског рода, рођена у Крупњу, у Рађевини гледао је простор где ће да буде споменик. Читав комплекс биће између дрињачких брда и реке Дрињаче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)