У ПЛАНУ ОБНОВА ЛЕТЊЕГ ДВОРЦА КАРАЂОРЂЕВИЋА: Предвиђена средства у буџету Хан Пијеска

В. Митрић

20. 06. 2021. у 08:13

ЗА некадашњу резиденцију краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску, која је подигнута пре тачно једног века за тог српског и југословенског монарха, а која је изгорела у пожару 2005. године - има наде.

У ПЛАНУ ОБНОВА ЛЕТЊЕГ ДВОРЦА КАРАЂОРЂЕВИЋА: Предвиђена средства у буџету Хан Пијеска

Фото В. Митрић

Начелник Хан Пијеска Слободан Ђурић, указујући шта је нова власт урадила за 100 дана, навео је и да је ребалансом предвидела паре за реконструкцију тог здања у центру града. То је било једно од најомиљенијих места за одмор и разоноду краља Александра и његове породице.

Стотинак километара даље, у Малом Зворнику, краљ Ујединитељ је урадио подземни град за потребе врховне команде и мост и железнички мост између два Зворника.

- Краљ је обожавао да дође у Хан Пијесак и у своју летњу резиденцију, а на путу до ње да посети своје ратне другове различитих вера и нација, од којих је тражио да отворено говоре о тренутном стању у држави - прича протођакон др Љубомир Ранковић. - Краљ је начелнике и друге људе из власти упозорио да се случајно не догоди да некоме од њих, због изговорених речи, падне длака са главе.

Дворац је у Другом светском рату делом оштећен, после рата служио је као резиденција Брозових државних службеника. Води се, кажу у општини Хан Пијесак, као национални споменик Босне и Херцеговине.

Фото В. Митрић

Вила Карађорђевића некад

- Крајем 19. и почетком 20. века у Хан Пијеску боравили су аустроугарски службеници, који су мерили квалитет ваздуха овог подручја - кажу у општини. - Мерењима је установљено да је Хан Пијесак простор са највишом концентрацијом озона у Европи, природна ваздушна бања. Пространства бујне и високе црногоричне шуме и висока концентрација озона погодовали су болесном цару Фрањи Јосифу.

Стручњаци царевине су у то време направили геодетску карту насеља и његове околине и дошли до закључка да је планински амбијент изузетно погодан за развој елитног туризма. Направљене су скице и планови за изградњу монденског насеља за великане. Планирана је изградња летњиковца за цара, али и још 17 врхунских одмаралишта различите величине. Планове Аустроугарске омео је Први светски рат.

- Боравећи у Сарајеву, престолонаследник Александар информисан је о налазима аустроугарских стручњака о атмосферско-климатским потенцијалима ханпјесачког подручја који могу бити искоришћени у здравствене сврхе. Тада је предложено будућем краљу да би за њега и његову породицу било добро да тамо изграде објекте које би повремено користили.

Фото В. Митрић

Одлучено је да у Хан Пијеску до ког је долазила српска војска за време офанзиве у Босни 1914. буде подигнут ловачки замак у којем ће престолонаследник становати за време лова по босанским планинама.

- Градња дворца је почела 1919. године, а саграђен је 24 месеца касније, док је цео комплекс завршен 1924. Саграђена је 1923. и црква којој је кумовао Александар лично. Краљу је додељено и ловиште од 24 хектара. По завршетку, био је веома задовољан. Често је са породицом долазио у Хан Пијесак.

У Априлском рату краљ Петар Други, при повлачењу, боравио је у дворцу. Локација је убрзо била откривена и нападнута од немачке авијације. Карађорђевићи су се спасли бегом кроз скровиште и тунел чији се улаз налази крај дворца. Пут су наставили из Хан Пијеска ка Палама.

Током Другог светског рата, од краја јануара 1942. до јесени 1943. дворац су користили Немци и усташе. Партизанске снаге у јесен 1943. поново ослобађају Хан Пијесак. Тада немачко-усташки авион бомбардује дворац и пошто је био од дрвене грађе, брзо је изгорео.

Фото В. Митрић

Хан Пијесак

После ослобођења одлуком из 1946. здање је обновљено, а назив му је преименован у Титов дворац. Служио је за потребе Савезног планинског добра, а касније Војно-планинског добра под управом гарнизона и команде гарде из Београда. Крајем осамдесетих година објекат је као вила "Босанка" био под управом 7. војне области из Сарајева. Вила је годинама квалитетно одржавана, а већина раритетног и репрезентативног намештаја из времена краља Александра била је сачувана, све до седамдесетих година, када почиње време небриге. После смрти Броза, дворац полако почиње да пропада.

У току Одбрамбено-отаџбинског рата, дворац је користила Војска Републике Српске. Од 2004. године пренет је у власништво општине, али, до сада, нису биле обезбеђене паре за његову обнову, одржавање и рад.

ПРИМАО И МНОГЕ ДРЖАВНИКЕ

КРАЉ Александар је у Хан Пијеску примао амбасадоре, изасланике, долазили су и разни државници.

- Постоје извори по којима је овде потписан и Видовдански устав - наглашавају у општинској управи Хан Пијеска. - Краљ је у резиденцији примио и Кемала Ататурка, турског реформатора, приликом посете Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. У дворцу је био угошћен и премијер Турске Мустафа Исмет Инени, априла 1937. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности