СПАСИТИ ЈЕДАН ЖИВОТ ЈЕ СВЕТИЊА: Четврта овогодишња Акција добровољног давања крви у Модричи

В. Б.

18. 06. 2021. у 14:12

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Општинске организације Црвеног крста одржана је четврта овогодишња акција добровољног давалаштва крви.

СПАСИТИ ЈЕДАН ЖИВОТ ЈЕ СВЕТИЊА: Четврта овогодишња Акција добровољног давања крви у Модричи

Фото: В. Б.

Акцији се одазвало 60 давалаца крви из Модриче а њих 44 је дало крв. Тако су Служби за трансфузију крви добојске болнице предате 44 боце драгоцјене течности или 15,4 литре крви.

У модричком Црвеном крсту увек могу рачунати на око 420 сталних давалаца крви. Сви кажу да су свесни, да помажу многе који су болесни и којима њихова крв може сапасити живот.

Фото: В. Б.

- Ово ми је осми пут да дам крви и редовно се одазивам задњих неколико година на сваку акцију коју организује Црвени крст Модрича. Сматрам да је то мали допринос да некоме дамо крв и покушамо му спасити живот.- нагласио ие Марио Јовић добровољни давалац крви из Модриче. До њега на кревету лежи Јово Митровић који 58 пут даје крв.

- Редовно се одазивам на акције а и по позиву коме год затреба дам крв. Мени је то један хуман гест и сматрам је својом обавезом. Помоћи оном коме је неопходна крв и спасити један живот је светиња.- каже хуманиста Јово Миторовић

Фото: В. Б.

Модрички Црвени крст организује до 6 акција сваке године на којима се прикупи и до 400 доза крви. Како кажу у модричком Црвеном крсту битно је да крв стигне до оног коме је у датом тренутку најпотребнија.

- Ми се борима да обезбедимо дозе крви за све грађане, уствари за све људе који су у болници и којима је то потребно у борби за њихов живот. Поред ових масовних акција, наши даваоци крви се редовно одазвију и појединачно по потреби и позиву.- нагласио је Рајко Томић секретар ОО Црвеног крста Модрича

Акцију прикупљања крви у Модричи реализовала је Служба за трансфузију крви добојске болнице. Божидар Славујевић сматра да давање крви има вишеструки значај а посебно је важно у сезони годишњих одмора.

- Пред ову сезону кад иду годишњи одмори и када очекујемо да ћемо имати мање давалаца крви овакве акције су добро дошле. Имамо одлично сарадњу са Црвеним крстом Модрича, што се посебно показало последњих неколико месеци кад нисмо могли доћи до крви нула негативна - напомиње Божидар Славујевић специјалиста трансфузијске медицине болнице у Добоју.

По оцени организатора акције, модричани су још једном показали своју хуманост. Како је речено на крају акције ово је једна од масовнијих акција даривања крви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)