ЉУБАВ НА СЕОСКИ НАЧИН: Ведрана узгаја козе, живи као номад и има велике планове за будућност

Б. МИЛОШЕВИЋ

15. 06. 2021. у 17:39

- ЗА бављење козарством треба имати осећај, емотивно прићи животињама које су изузетно чисте и паметне и које исказану љубав и пажњу, апсолутно узвраћају. - каже Ведрана Петровић (34) рођена Зеничанка, која годинама уназад другује са козама у Доњој Буковици између Бијељине и Брчког.

ЉУБАВ НА СЕОСКИ НАЧИН: Ведрана узгаја козе, живи као номад и има велике планове за будућност

Фото: Б. Милошевић

- Није ме било срамота да се бавим узгојем коза, иако је било пунуда за посао у иностранству. Ја сам изабрала ово, и почела са само две козе. Није ово некакав бизнис од кога се може обогатити, али превладала је љубав према животињама, здрав живот на селу и слобода на широком простору шума и ливада - објашњава Ведрана.

Фото: Б. Милошевић

За разлику од Запада,посебно у Италији, Француској и Шпанији где је дошло до пораста у производњи, и где се козје млеко максимално користи, код нас козарство још није заживело на прави начин. Тек у години пандемије вируса корона дошло је до велике потражње козјих производа, посебно млека, јер оно јесте лековито. Медицина је доказала лековитост козјег млека у лечењу упале плућа и туберкулозе, хепатитиса, проблема са дисајним органима, чирем на желуцу, лечењу високог притиска...

Ведрана истиче, да је за квалитет и лековитост козјег млека, пресудно то што се козе не хране концентрованом храном, него пасу по чистој ливади са безброј лековитих трава.

Фото: Б. Милошевић

- Тренутно сам прави номад, јер живим на изнајмљеном имању, а козе напасам по ливадама које ми уступају добри мештани Буковице. Због честих премештања, морала сам стадо са седамдесет коза, смањити на тридесетак, али се надам да ћу следеће пролеће и нове јариће дочекати у својој штали, на властитој фарми. Тек тада се могу посветити и преради млека, јер организовани фармери продају све од козе, месо, кожу, јариће, сир, млеко, сурутку, па чак и козје ђубриво, које је, кажу, пет пута квалитетније од говеђег - каже на крају вредна Ведрана.

Са својим козама и јарићима живим растерећено од свих присутних глупости на овим просторима, једну искрену љубав на сеоски начин.

-Људи се мрзе, па и они најрођенији, а код мене једу и пију воду заједно, козе, два пса и две мачке, и нико никога не дира.Свака моја коза има своје име, па кад зовнем Лару, никада неће доћи Дарија, Видак, Живко, Васкрсенија или Сања... него само Лара. Изузетно су паметне, и ја их обожавам - каже Ведрана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)