СПРЕМНИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИСТА: Код Дервенте успешно изведена вежба Полиције Српске у талачкој кризи (ФОТО)

Н. ЂУРИЋ

15. 06. 2021. у 00:52

БАБИНО Брдо надомак Дервенте било је поприште тактичке вежбе решавања талачке кризе спасавањем талаца и елиминацијом терориста, у како је оцењено врло успешној акцији Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Жандармерије Републике Српске, уз садејство њених редовних састава полиције.

СПРЕМНИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИСТА: Код Дервенте успешно изведена вежба Полиције Српске у талачкој кризи (ФОТО)

Фото: МУП РС

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, који је са директором Полиције Синишом Кострешевићем присуствовао завршници вежбе, истакао је да је реч о показно-тактичкој вежби, којом је приказана талачка ситуација у којој су терористи узели већи број талаца.

- Акција је кренула ноћас, уз ангажовање свих наших ресурса. Преговарачки тим је успео да извуче одређени број талаца, али није успео да то заврши до краја. Када су преговори пропали онда је наступило садејство САЈ-а и Жандармерије, који су извели брзу акцију ослобађања талаца и уништења терориста - рекао је новинарима Лукач.

Он је истакао да је задатак успешно извршен и да се потврдило да „грађани Републике Српске могу да се ослоне на све њене полицијске јединице“.

- Ово радимо са циљем увежбавања тешких, непредвиђених ситуација, чак и терористичких аката са узимањем талаца, како би унапредили све активности које радимо у МУП-у и садејство свих наших снага - образложио је Лукач.

Он је појаснио да је циљ ових вежби да извежбана полиција буде кадра да одговори свим задацима и изазовима „који се евентуално могу десити у Републици Српској, па и оним најтежим какви су терористичке активности“.

Тактичка вежба са решавањем сценарија талачке кризе реализована је у организацији Центра за обуку МУП-а РС. Осим припадника САЈ и Жандармерије, у акцији су учествовали припадници Полицијске управе Добој, Управе за полицијску подршку и Полицијског преговарачког тима.

И „ДЕСПОТ“ У АКЦИЈИ

МИНИСТАР Лукач је нагласио да је у вежби приказан и квалитет оклопних возила "Деспот", које ће у оваквим ситуацијама помоћи да се акција заврши на прави начин и са што мање губитака.

- Ми се са оваквим изазовима можемо сваки дан и изненада сусрести. Веома је битно да сви сегменти у МУП-у посао одрађују онако како је то предвиђено процедурама. Од патроле полиције која ће прва бити обавештена и стићи на локацију на којој се нешто дешава, до укључивања наших посебних снага, Жандармерије, САЈ-а, преговарачких тимова и свих наших ресурса потребних да овакву акцију успјешно приведемо крају - истакао је Лукач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)