ОБЕЋАЊИМА ЗА БОЉИ ЖИВОТ ЈУРЕ ГЛАСОВЕ: Странке у РС 15 месеци пре избора почеле да организују разне скупове

С. Мишљеновић

15. 06. 2021. у 06:23

САЛЕ пуне грађана, партијске заставе на зидовима, возила са заставама странака... Партије из Српске биле опозиционе или владајуће започеле су разноразне кампање како би окупиле што већи број грађана и презентовале им своје програме и покушале 15 месеци пре општих избора у РС доћи до сигурних гласова.

ОБЕЋАЊИМА ЗА БОЉИ ЖИВОТ ЈУРЕ ГЛАСОВЕ: Странке у РС 15 месеци пре избора почеле да организују разне скупове

Фото: ПДП

Опозициони СДС и ПДП тако широм Српске организује догађај "Разговор са грађанима", а где руководства ових партија грађанима нуде бољу будућност уз критике на актуелну власт и истицање свих пропуста у систему РС. С друге стране СНСД организује хуманитарне фудбалске мечеве уз страначка обележја и са учешћем руководства СНСД. Председник СНСД Милорад Додик најавио је и да ће за две-три седмице бити одржан велики скуп више хиљада чланова СНСД на Мањачи код Бањалуке.

Дарко Кузмановић, политички аналитичар, каже, за "Новости", да је рачуница партија при организацији скупова грађана проста.

- Партије иду да учврсте своје гласачко тело на скуповима и да потврде поверење. Овакви скупови не доносе повећање чланства или нове гласове јер су мање-више све партије у РС компромитоване и не могу очекивати неки искорак јер не нуде ништа ново - каже Кузмановић.

- Давање празних обећања која никада нису или никада неће бити испуњена је матрица деловања политичара. Проблематичније у лажима политичарима је што грађани гласају за те исте. То је део опште слике нашег друштва где грађани тешко прихватају промене а што се види на политичкој сцени где Милорад Додик, Мирко Шаровић и Младен Иванић већ три деценије ведре и облаче.

Иван Шијаковић, социолог, каже, за "Новости", да партије узалуд окупљају народ у Српској и пласирају разна обећања јер су већ одавно "одсвирале" своје.

- Партије немају нове идеје или план за бољу будућност живота грађана. Све се своди да се каже колики је ко лопов, и да ће уколико буду изабрани неки нови лидери, грађанима бити боље. Све је ово већ виђено. На изборе сада излазе само они који морају. Партије би требало да се окрену раду као у ријалитију "Фарми" јер то сада занима грађане, а не њихове тобоже идеје за бољу будућност - истиче професор Шијаковић и додаје да су скупови грађана само забава и игра, а то су схватили и грађани који су само неми посматрачи и долазе поготово ако има шта да се једе и пије.

ДОДИК: МАСОВНОСТ ОБЕЛЕЖЈЕ СНСД

МИЛОРАД Додик, лидер СНСД, изјавио је у Бањалуци да СНСД не треба да брине за своју будућност јер је реч о најјачој партији чије је обележје масовност и окупљање.

- Мислим да је СНСД имао хендикеп на прошлим изборима зато што је била забрана окупљања, коју смо поштовали. То смо продубили тиме што нисмо хтели ни оно што је било дозвољено да чинимо. Обележје наше партије је масовност и окупљање и ово овде је тек почетак - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)