ЧОВЕК ОД СКАНДАЛА: Додик оштро одговори након самовољног иступа амбасадора Алакалаја у СБ УН

С.М.

09. 06. 2021. у 15:26

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ јадна и патетична земља, земља расула, мржње и неуспјеха.

ЧОВЕК ОД СКАНДАЛА: Додик оштро одговори након самовољног иступа амбасадора Алакалаја у СБ УН

Фото: С.М.

На питање Срне да прокоментарише синоћње излагање Свена Алкалаја на седници Савета безбедности УН, Додик је рекао да је излагање тзв. амбасадора у Њујорку, који се оглушио о став и правилник Председништва - према којем представник БиХ не може излагати ако текст излагања није добио сагласност сва три члана тог највишег тела, огледало тог расула којем нема лека, као што нема лека ни мржњи према Србима.

Он је нагласио да је јасно да БиХ, коју не поштују ни они који је представљају, смешна играчка без суверенитета и интегритета, те да је такав и Свен Алкалај.

- Човек од скандала, битанга, слика и прилика оних који су га предложили. То је Свен Алкалај. Човек чија је каријера обележена скандалима, лажима, злоупотребама, савршена је марионета за оне којима је потребан један баш такав - јадан и патетичан - да извршава сва могућа и немогућа наређења, па и она која иду у корист појединаца али на штету каквог таквог имиџа БиХ у коју се заклињу само када треба нешто “пришити” Србима", истакао је Додик.

Он је рекао да је оно што се сада пита сваки амбасадор БиХ из реда српског народа, а сви до једног су честити професионалци, јесте: "А, шта би било да сам ја тако поступио? Да сам се оглушио о став колективног шефа БиХ, да сам погазио правилнике, законе који одређују понашање дипломатских представника".

Додик је нагласио да су свесни да би санкције биле тешке и да би ступиле на снагу одмах.

- Тако је било до синоћњег срамног чина Свена Алкалаја и његовог неодобреног излагања, којим је по ко зна који пут попљувана БиХ, темељи њеног тзв. функционисања. Ја сада изјављујем да ниједан српски дипломата из БиХ, без обзира на ранг, до даљег нема обавезу да се повинује налозима и инструкцијама својих шефова из реда другог народа, а посебно не инструкцијама МИП на чијем је челу Бисера Турковић, поручио је Додик.

Он је оценио да се са људима може разговарати само на језику који разумију.

-А пошто је у БиХ језик безвлашћа, општег расула, језик неслужбене дужности и поретка, закона улице, језик дрског гажења процедура, непоштовања службене хијерархије, језик мржње, тако ћемо и одговорити. Бесмислено је тражити одговорност од неодговорног представника БиХ у УН, као и његовог страначког шефа. На одговорност и разапињање се позивају само Срби. Верујем да је време је да се таквој срамној пракси стане у крај и морамо све учинити да се поштују закони и процедуре, закључио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)