ОД ВУЧИЋА ТРАЖЕ ПРАВНУ И ДИПЛОМАТСКУ ЗАШТИТУ! Политичари РС код председника Србије због спорног именовања високог представника у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 06. 2021. у 07:13

ПОЛИТИЧАРИ из Републике Српске, били на власти или у опозицији, траже од председника Србије Александра Вучића дипломатску и правну заштиту и помоћ како би се спречила криза која ће настати у БиХ када 1. августа стигне нови, наметнути високи представник Кристијан Шмит.

ОД ВУЧИЋА ТРАЖЕ ПРАВНУ И ДИПЛОМАТСКУ ЗАШТИТУ! Политичари РС код председника Србије због спорног именовања високог представника у БиХ

Фото РТРС

РС не прихвата начин именовање Шмита, где се заобилази Савет безбедности УН који би по Дејтонском споразуму требало да именује високог представника у БиХ.

Став политичара РС је да на данашњем састанку са председником Србије у Београду добију уверења да ће Вучић својом међународном позицијом и позицијом регионалног лидера утицати да се спречи антидејтонско деловање на штету РС и српског народа у БиХ.

Милорад Додик, српски члан ПБиХ, изјавио је да ће званичници РС упознати руководство Србије на који начин се игноришу локални фактори, али и међународно право када је реч о спорном именовању високог представника у БиХ. Каже да је високи представник непожељан и да не треба да буде у БиХ, и да нема ни међународног консензуса о његовом именовању.

- Покушај наметања високог представника ће се завршити тако што ће БиХ изгубити кредибилитет - сматра Додик.

Мирко Шаровић, Фото СДС

Он је навео да ће РС послати писмо свим релевантним институцијама.

- Разговараћемо са високим представником, али са нама неће имати сарадњу - рекао је Додик.

НЕЛСОН И ДОДИК

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ПБиХ Милорад Додик и амерички амбасадор Ерик Нелсон разговарали су јуче о именовању новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита. Нелсон је Додику рекао да је улога ОХР и даље у БиХ веома важна за имплементацију Дејтонског мировног споразума, навели су из Амбасаде САД на службеном твитер-налогу након састанка.

Најављеном састанку код председника Вучића присуствоваће и лидери опозиционих странака СДС, ПДП, ДНС. Опозиција је одбила недавно састанак на исту тему код председнице РС јер је прво био заказан састанак лидера владајуће коалиције, а затим са опозицијом.

Мирко Шаровић, председник СДС, каже да не треба занемарити да је Шмит високо позициониран политичар у Немачкој и дели мишљење председника Вучића да се мора заузети паметан и јасан став око тога.

- Утицај председника Вучића у региону је огроман и битан. Очекујем да се из Београда вратимо са јасним и усаглашеним ставом око Шмита свих политичких фактора у РС - нада се Шаровић.

Жељко Будимир, професор Међународних односа на Универзитету у Бањалуци каже да РС од Србије тражи помоћ и дипломатски и правно јер је високи представник изабран мимо "Дејтона".

- Само је Карл Билт изабран у СБ УН. Сви остали су наметани. Сад је велика промена и то што је Русија против одлуке о наметању, али и што је Србија међународно и регионално јака. То треба искористити - истиче Будимир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)