УЗГАЈИВАЧИ НИСУ НЕЗАДОВОЉНИ: Почела берба јагода у Семберији

Б.МИЛОШЕВИЋ

25. 05. 2021. у 18:52

ИАКО временске прилике нису биле наклоњене семберским произвођачима раног воћа и поврћа, узгајивачи јагода нису незадовољни.

УЗГАЈИВАЧИ НИСУ НЕЗАДОВОЉНИ: Почела берба јагода у Семберији

Фото: Б.М

Већа штета је на засадима трешње, јер у дужем временском периоду са ниским температурама није било опрашивања у време цветања, па је сада на почетку зрења приметно одбацивање плодова.

Груба процена говори, да ће род трешње бити умањен за 20 до 30 одсто од очекиваног.

У јагодњаку Чедомира Радовановића из Велике Обарске, почела је берба јагоде сорте "клер" и "џоли" на површини од једног хектара.

Фото: Б.М

 

Не изостаје задовољство због крупних и сочних плодова без оштећења...

- Срећна околност је, за разлику од претходних година, да нас је заобишла киша у време зрења и бербе јагоде - прича Чедомир, који се са својом породицом, овим послом бави већ десету годину.

- Иако је ризичније, определили смо се за производњу на отвореном, без пластеника, јер су осунчани плодови далеко здравији и укуснији. Јагода се тренутно продаје по цени од 3,5 до четири марке по килограму, и то је реална цена, с обзиром на сва поскупљења у производњи, од репроматеријала, система за наводњавање, па до дневнице берача, до којих је све теже доћи...

Фото: Б.М

 

У односу на остале произвођаче, Радовановићи су направили искорак више, на путу од јагодњака до купца...

- Здраву и очишћену јагоду пакујемо у амбалажу од пола килограма, да избегнемо стару, лошу навику са пијаце, где се јагоде купе лопатицом са стола у пластичне кесе, где долази до гњечења и оштећења плодова. Трудим се, да поред здравог и квалитетног плода, купац ништа не одбаци од онога што је купио - каже Чедомир Радовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)