ИЗМИСЛИЛИ ПИВО ЗА ПОДМЛАЂИВАЊЕ: Успех научника са Хемијског факултета које предводи проф. Бешкоски

Љ. Бегенишић

14. 06. 2024. у 12:47

Конобар, донесите нам једно пиво за подмлађивање! Иако звучи невероватно, сви љубитељи овог пића можда ће ускоро моћи у кафани да наруче укусно и здраво пиво које им, док га конзумирају, неће изазивати никакву грижу савести. Напротив, чиниће их здравијим и лепшим.

ИЗМИСЛИЛИ ПИВО ЗА ПОДМЛАЂИВАЊЕ: Успех научника са Хемијског факултета које предводи проф. Бешкоски

приватна архива

Овај необични прозвод направила је група научника са Хемијског факултета на челу са проф. др Владимиром Бешкоским. Они су покренули научни пројекат "ПИВО+ХyЗн: Цинком и хијалуроном обогаћено пиво са имуностимулишућим дејством и ефектом против старења" и до сада су произвели 1.000 литара. Пиво за подмлађивање у овом моменту могу да конзумирају само на Хемијском факултету, али екипа која га је направила намерава да га комерцијализује.

- Пивопије су све истанчанијег укуса и све пажљивије гледају шта уносе у себе - каже нам проф. Бешкоски. - Ако можемо у кафани да наручимо високо протеински оброк, кето ручак или кафу са колагеном, зашто не бисмо и пиво за подмлађивање? Зато се наш производ и зове Пиво+.

А како је све кренуло?

- Уочили смо растућу потражњу за функционалним пићима која не само да освежавају, већ и пружају додатне здравствене бенефите - прича овај професор.- Колега који је на пројекту са нама, експерт за хијалуронску киселину, стално је говорио како би било сјајно да постоји здраво пиво - нешто што је укусно, здраво, а да не осећате никакву грижу савести док га пијете.

У тиму сви доктори наука

Пиво за подмлађивање направио је научни тим у чијем саставу су сви са титулама доктора наука из различитих области.

- Сарадници на пројекту су нам колеге из консултантске фирме за развој пива Visuals Consulting из Холандије, експерт за хијалурон је нашег порекла и тренутно живи у Немачкој, а пројекти су реализовани на Хемијском факултету у Београду уз учешће сарадника са Института за хемију, технологију и металургију - појашњава проф. Бешкоски.

Тако се окупила екипа озбиљних научника, сваки са својим експертизама: неко је експерт за квасац, неко за цинк, неко за хијалурон, а сви воле пиво. Идеја је стављена на папир, добијена је и финансијска подршка од Фонда за иновациону делатност Републике Србије на програму Доказ концепта.

- Уследила је успешна година истраживања, током које смо развијали добијање органски везаног цинка употребом пивског квасца, а који смо потом употребили за добијање пар десетина литара нашег пива - каже проф. Бешкоски. - У наредном кораку, награђени смо новим пројектом Фонда на програму Трансфер технологија у оквиру кога смо подигли производњу на индустријски ниво и произвели укупно 1.000 литара.

Прва тура произведена је током таласа пандемије ковида 19, и то у сарадњи са колегама у Холандији, након чега је у Београду пиво представљено колегама на Хемијском факултету где су сви уживали у његовом укусу.

- Након тога, у сарадњи са студентима завршне године студијске групе Биохемија, поновили смо и мало усавршили процес производње и направили нову количину пива по истој рецептури - прича даље проф. Бешкоски. - У проширеном саставу, који је укључио већи број колега са факултета, као и студенте, добили смо изузетно позитивне реакције на изглед, мирис, арому, текстуру и свеукупну пуноћу укуса. Њихово одушевљење и подршка додатно су нас мотивисали да наставимо са овим пројектом.

А како тачно пиво побољшава наше здравље и утиче на изглед? Те, за обичан свет, комликоване хемијске процесе прецизно објашњава наш саговорник:

- Обогаћивањем нашег пива хијалуронском киселином и органски везаним цинком, постигли смо значајно побољшање његовог пробиотског дејства. Овај додатак не само да стимулише раст добрих пробиотских микроорганизама, већ олакшава апсорпцију цинка, омогућавајући ћелијама нашег тела лакшу употребу овог есенцијалног елемента. Цинк је познат по својим имунолошким својствима, подржава одбрамбене механизме тела, побољшавајући имунолошке одговоре и помажући у зарастању рана. Игра кључну улогу као кофактор многих ензима и доприноси стабилности молекула ДНК, чиме додатно унапређује наше здравље. Значајну улогу има и у одржавању интегритета коже, расту и развоју. Поред тога, цинк је неопходан за правилан осећај укуса и мириса, когнитивне функције и регулацију хормона.

Такође, каже проф. Бешкоски, додавање хијалуронске киселине има посебну улогу не само у очувању спољашње лепоте, већ и у унапређењу целокупног здравља.

- Хијалуронска киселина (ХА) је природно присутна супстанца која се налази у различитим ткивима широм људског тела, кожи, везивним ткивима, очима и синовијалној течности зглобова - истиче професор. - Веома је значајна због способности задржавања велике количине воде, што је чини кључном молекулом за одржавање хидратације и еластичности коже. Хијалурон је главни састојак синовијалне течности, која подмазује и ублажава оптерећење зглобове, смањујући трење и омогућавајући глатко кретање. Тиме се чува њихова покретљивост и флексибилност, што је посебно важно за старију популацију. Хијалурон подржава производњу колагена, додатно доприносећи здрављу и структури коже.

Проф. Бешкоски наглашава да живимо у брзом и динамичном свету где морамо све више да пазимо на исхрану и животни стил како бисмо остали витални.

- Планирамо да потенцијално наставимо рад на иновационим пројектима и да започнемо комерцијализацију у 2025. години, уколико се све коцкице поклопе - каже овај професор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)