НАРУКВИЦЕ НОСЕ НА СИЦИЛИЈУ: Ђачка компанија Гимназије из Зајечара најбоља на националном такмичењу

Б.Б.

11. 06. 2024. у 19:42

ЂАЧКА компанија "OuтМарк" из Гимназије у Зајечару освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, а пет средњошколки ће у јулу представљати Србију на европском такмичењу које ће бити одржано на Сицилији

НАРУКВИЦЕ НОСЕ НА СИЦИЛИЈУ: Ђачка компанија Гимназије из Зајечара најбоља на националном такмичењу

Фото: Достигнућа младих

 Младе приврвреднице су на националном акмичењу стручном жирију представиле   мултифункционалне наруквице намењене авантуристима које чине боравак у природи сигурнијим.

- Наруквице садрже копче са различитим додацима попут: кресива за потпалу ватре, пиштаљке, батеријске лампе, ножића, отварача за конзерве, компаса и НФЦ тага. Као некадашњи извиђачи имале смо идеју да спојимо љубав према оутдоор авантурама са иновативном технологијом. Вештину плетења унапредиле смо идејом о додацима унутар нарквица, које би одговарале различитим циљним групама - изјавиле су Ленка, Марија, Андреа, Дуња и Мина, чланице победничке компаније.

Наставник-ментор ове компаније је Младен Шљивовић, док је пословни ментор Сања Болобан, НЦР Атлеос.

Друго место освојила је ученичка компанија "KidSync" из Гимназије "Милош Савковић" у Аранђеловцу са друштвено-едукативним играма намењеним деци са тешкоћама у интелектуалном развоју, док је треће место припало ученицима из Машинско-електротехничке школе у Параћину који се у оквиру своје компаније "HidroSol" баве производњом зелене енергије комбиновањем хидро и соларне енергије уз потпуну аутоматизацију производње.

Специјалну УниЦредит награду "Оснажени за будућност" намењену ученичкој компанији која је својом иновацијом направила разлику у заједници, освојила је компанија "ЕКО Експлозија" из Електротехничке школе "Мија Станимировић" у Нишу. Награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика из компаније "Wаллет Алерт" који похађају Гимназију "Јосиф Панчић" у Бајиној Башти. Ову награду доделила је компанија ТелеГроуп за успешно креиран главни производ ових ученика - "безбедан", непробојан новчаник.

Ученици који су "запослени" у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме "Достигнућа младих" и своју фирму воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. У раду их усмеравају наставници и пословни ментори, који ученицима помажу да направе прве предузетничке кораке делећи своје знање, искуство и савете.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој, УниЦредит фондације, НЦР фондације и Министарства просвете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)