ПЕШИЦЕ ПУТ ОСТРОГА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ СА АУТИЗМОМ: Новосађанка Душица Јаћимовић са сином Вељком (17) у хуманој мисији

Љ. Прерадовић

12. 06. 2024. у 12:19

У СИТНИМ сатима, када је ноћна тама узмицала пред првим сунчаним зрацима, јуче је Новосађанка Душица Јаћимовић, са сином Вељком (17), младићем са аутизмом, прешла Дунав преко Варадинског моста. Кроз Петроварадин, пешке су стигли до Сремских Карловаца, центра српске духовности. Ту су се, испред чувене чесме Четири лава, окрепили, а онда, са ранчевима на леђима, упутили се према Инђији.

ПЕШИЦЕ ПУТ ОСТРОГА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ СА АУТИЗМОМ: Новосађанка Душица Јаћимовић са сином Вељком (17) у хуманој мисији

ФОТО: Приватна архива

Мајци и сину био је ово први дан ходочашћа до манастира Острог, где су се упутили пешице. Жеља им је само једна - да својим корацима, на путу до светиње, прикупе што више новца за будући Центар за децу са аутизмом у Бачком Градишту, у чијем склопу је већ изграђен Дневни боравак.

- Наш план је да дневно прелазимо до 20 километара - казивала нам је Душица уочи поласка из Новог Сада на пут дуг 600 километара. - На циљ и наше одредиште, манастир Острог, ако све буде како треба, требало би да стигнемо о Петровдану, 12. јула. Првобитно сам планирала да тај датум буде 4. јул, на мој рођендан, али смо га померили за неколико дана.

На дугачак пут кренули су са најнужнијим стварима у ранчевима, и, како каже Душица, вером у Бога да ће снагом духа и ума остварити циљ и хуману мисију.

- Раније смо Вељко и ја били на Острогу, манастиру Тумане и још неким светињама, али никада пешке и у мени је дуго тињала идеја да ходочастимо - открива нам Душица, додајући да је њихову вољу и жељу учврстио недавни подвиг певача Николе Роквића. - Размишљала сам да ли би Вељко могао да издржи пешке толики пут. И он је одушевљено прихватио, а ја сам у срцу осетила да је сада прави тренутак да кренемо. Руководила сам се мајчинском љубављу према свом сину, да њему, али и другој деци његове судбине, са аутизмом, буде боље. Обоје много пешачимо, имамо кондицију, али и јаку вољу.

Центар у Бачком Градишту, за чије опремање и ходочасте, постоји већ шест година. Душица је пре шест година у Новом Саду основала Удружење "Свој свет" и чине га родитељи деце са аутизмом и оних из спектра аутизма:

- Пре годину дана завршен је мањи објекат, односно Дневни боравак. Смештај није класичан, објекат има 100 квадрата и ту родитељи из читаве Србије могу на неколико дана да оставе своју децу где ће о њима бринути стручно особље и родитељи волонтери. Ту ће истовремено моћи да борави десет особа.

Благослов

НА ходочашће до Острога, Душица и Вељко су пошли уз благослов протојереја Саборног храма у Новом Саду Велимира Врућинића.

- Где ћемо успут коначити, не знамо - казује нам Душица. - Засада имамо обезбеђено преноћиште у Ваљеву. Ако будемо морали, ићи ћемо у неки хостел или мотел, ако нам дозволе бесплатно да преспавамо, а ако не, платићемо.

Поред тога, објашњава нам даље Душица, на истом плацу постављени су темељи за будући Центар, где би се омогућио смештај одраслих особа са аутизмом, о којима више нема ко да брине, и где би могли да живе уз подршку.

Рачуни за помоћ

СВИ који желе да помогну опремање Дневног боравка и изградњу Центра, могу то учинити уплатама на рачун Удружења "Свој свет": 165-7009064286-35 RSD, 165-7009064437-67 EUR,165-7009064464-83 USD, 165-7009064518-18 GBP,165-7009064472-59 CHF.

- Новац није једини начин да нам се помогне - казује Душица, истичући да је сваки вид донације добродошао. - За Дневни боравак хумани људи су нам даривали каблове за струју и шљунак. Верујем да ћемо уз помоћ добрих и хуманих људи успети да остваримо циљ, опремимо Дневни боравак и изградимо Центар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024