ГДЕ ЈЕ ЗАРУЧНИ ПРСТЕН КНЕГИЊЕ МИЛИЦЕ: Дар кнеза Лазара супрузи могуће да се налази у власништву човека из Поморавског округа

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

10. 06. 2024. у 11:08

ДРЖАВА ће наставити да откупљује предмете и уметничка дела која су важна за српску историју - потврдио је, још једном, председник Александар Вучић током прекјучерашње манифестације "Један народ, један сабор" у обиласку Народног музеја са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

ГДЕ ЈЕ ЗАРУЧНИ ПРСТЕН КНЕГИЊЕ МИЛИЦЕ: Дар кнеза Лазара супрузи могуће да се налази у власништву човека из Поморавског округа

књегиња Милица

А следећи историјски предмет, који ће држава настојати да откупи наредних дана, могао би да буде "заручни прстен кнегиње Милице" из 14. века, пронађен у Браничевском округу.

Златни прстен који је кнез Лазар поклонио својој супрузи кнегињи Милици, који је несумњиво откриће века, налази се у приватном власништву човека из једног села у Поморављу, тврди за "Новости" историчар уметности и музејски саветник у Завичајном музеју Јагодина др Бранислав Цветковић.

- Прстен је направљен од злата са испуном од нијела, црне пасте која окружује натписе са спољњег и унутрашњег дела. Реч је о владарском прстену из средине 14. века, "што су указали елементи, као што су кнежевска титула и велики монограм у виду ћириличког слова 'м' и љубавна изјава поводом венчања или брачног завета с унутрашње стране, на доњем делу рељефна представа две спојене руке, што је још од антике симбол савеза и брака", док се са обе спољне стране обруча прстена налази по шест издужених картуша са ћириличким натписима српске редакције старословенског језика - тврди др Бранислав Цветковић.

Уз консултацију са домаћим и иностраним колегама, др Цветковић каже да је потврђено како се ради о прстену кнегиње Милице. Он је власнику предочио да је прстен од изузетног значаја и да би било добро да га уступи Завичајном музеју.

Случајно пронађен код сељака

- ПРСТЕН је својевремено купила од сељана, сада покојна кћерка човека који је прстен најпре однео локалним свештеницима, али они нису могли да дешифрују садржај текстова угравираних на обручу прстена. Срећом, свештеници су га посаветовали да затражи тумачење стручњака, тако да прстен није завршио не "црном" тржишту. Када је прстен дошао до мене, био сам изненађен. Најпре ми је пало на памет да је можда нешто руско. Међутим, чим сам могао боље да га снимим, палеографским и лингвистичким методама сузио сам датовање - оцењује др Цветковић.

- Вредност прстена је непроцењива. Садржи много података, све што је на њему је веома значајно, али је далеко од тога да је по томе једиствен, јер има много наших и византијских прстенова са много више текстова. Тако, на пример, веренички прстен краља Радослава има двадесетак слова више - каже др Цветковић за "Новости".

Он додаје да је, пошто је реч о значајном налазу, али и због тога да се од нечега што је веома озбиљно не би правила таблоидизација и чиниле грешке, на енглеском језику објавио чланак са основним подацима о прстену на сајту Akademija.edu. И додаје:

- Након што је музеј упутио захтев за откуп прстена, пре три дана смо ишли у Министарство културе, јер морају да се обаве додатне процене и провере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Овог лета правац на Кипар - НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ!