ДЕЧЈИ КРОС У МОСКВИ НА ПОНОС СРБИЈЕ И РУСИЈЕ! И овог јуна, на крају школске године, организована јединствена, 17. трка заредом

Бранко Влаховић Од сталног дописника - Москва

07. 06. 2024. у 14:10

СРБИ у Русији поштују традицију и из године у годину, на понос свог, али и братског руског народа окупљају се на традиционалној светковини посвећеној деци и њиховим родитељима. Иако се број наших сународника овде драстично смањио, преостали су и овог јуна, на крају школске године, организовали 17. по реду крос за децу у дијаспори.

ДЕЧЈИ КРОС У МОСКВИ НА ПОНОС СРБИЈЕ И РУСИЈЕ! И овог јуна, на крају школске године, организована јединствена, 17. трка заредом

Фото: Новости

Парк московског Дома пионира на Воробјовим горама, недалеко од чувеног универзитета "Ломоносов", био је недавно место радости, осмеха, дечје граје... Цела манифестација је организована, као и претходних година уз помоћ Амбасаде Србије у Москви и ентузијаста, као и наших пословнх људи који живе и раде у престоници РФ. Координатор овог јединственог кроса био је Часлав Радовић, који деценијма ради у Русији, а цео догађај помогли су и Српско културно удружење "Завет", овдашњи српски ресторан "Дамил".

На стази обележној и украшеној нашим заставама, такмичила су се деца узраста до 16 година. Они су у групама према узрасту трчали на стазама од 50 до 500 метара. Потрчала је и једна група старијих Срба. Желели су да покажу да се ни они не боје московских врућина. Свечано, после завршетка такмичења, деци су подељене плакете и медаље.

Фото: Новости

Пред почетак овог јединственог сусрета децу и родитеље је поздравила представница наше амбасаде Милица Воронцова, уз апел "да се што више дружимо и да деца не забораве наш српски језик".

За многе Србе је било пријатно изненађење што је на крос дошао наш познати фудбалски судија Далибор Ђурђевић, који као представник ФИФА ради у Русији и помаже домаћинима да се објективност на утакмицама подигне на још виши ниво. За малишане, али и њихове родитеље, било је интересантно казивање Ђурђевића о томе како се треба понашати на спортским теренима као и то колико је бављење спортом важно за здравље.

Да се не заборави језик предака

ПОСЛЕ спортског дела програма, наше уметничко друштво "Тамо далеко" забавило је присутне извођењем влашких игара. Захваљујући ентузијастима, Срби у Русији не престају да се друже на оваквим и сличним догађајима.

- То је посебно важно за децу из мешаних бракова. Не смеју да забораве језик својих предака - кажу организатори ове јединствене манифестације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)