КОНАЧНО УРЕЂУЈУ ПОЛУКРУЖНУ КУЛУ: Покрајински завод улаже 30 милиона у реконструкцију утврђења изнад Вршца (ФОТО)

Јелена Ј. Баљак
Јелена Ј. Баљак

03. 06. 2024. у 19:40

ПОКРАЈИНСКИ завод за заштиту споменика културе је пре месец дана коначно кренуо са реконструкцијом и адаптацијом полукружне куле, која представља део средњовековног утврђења изнад Вршца.

КОНАЧНО УРЕЂУЈУ ПОЛУКРУЖНУ КУЛУ: Покрајински завод улаже 30 милиона у реконструкцију утврђења изнад Вршца (ФОТО)

Фото: Ј.Ј.Баљак

Реч је о инвестицији вредној 30 милиона динара, захваљујући којој ће током овог лета цео тај историјско-туристички комплекс, који се налази на 399 метара надморске висине, добити садржај који му је до сада недостајао.

Предвиђено је да у том невеликом објекту, пречника свега десетак метара, буде изложен мултимедијални музејски садржај, као и да то буде место на ком ће посетиоци моћи да купе кафу и безалкохолна пића.

-То је оно што тренутно недостаје и на шта нам суграђани и туристи стално указују. Стаза којом се до утврђења долази је кратка, али стрма, и мора се прећи пешака. Многи се на том путу уморе и треба им освежење, а истовремено желе и да уз неко пиће ту остану што дуже и да уживају у несвакидашњем погледу на град и непрегледну равницу– рекао је за „Новости“ Трајан Качина, члан Градског већа за културу.

Унутар куле већ је постављена метална конструкција, која представља основу за постављање стакленог крова, који ће бити у равни са каменим зидинама. Стакло ће, како сазнајемо, бити из више делова различитих облика.

Унутрашњост ће бити издигнута од земље, у нивоу садашњег степеника. Зато ће на самом улазу бити изграђен мали плато са степеништем и рампом за прилаз особа са инвалидитетом. Напољу ће бити постављено неколико клупа за седење, а унутра ће бити поставаљен дашчани под, као и дрвена капија, који ће бити идентични оним у Вршачкој кули, коју данас називају Донжон кула.

Фото: Приватна архив

Вршачка кула пре реконструкције

Полукружна кула је, иначе, сазидана пре више од 10 година, током велике реконструкције Вршачке куле, која је до тада вековима сама стражарила над градом. Остаци некадашњег утврђења, на чијим темељима је започета изградња зидина, откривени су тек 1996. године, током опсежних археолошких истраживања тог локалитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive