ХОЋУ ДА ПЛАНЕТА БУДЕ ВЕСЕЛИЈА: Нола Степановић (10) победила на ликовном конкурсу Библиотеке града Београда за децу из дијаспоре (ФОТО)

Мала Нола Степановић (10), Српкиња која са својом породицом живи у Белгији, на конкурсу Дечјег одељења "Чика Јова Змај" Бибилиотеке града Београда, добила је прву награду у конкуренцији ликовних радова малишана из дијаспоре.

ХОЋУ ДА ПЛАНЕТА БУДЕ ВЕСЕЛИЈА: Нола Степановић (10) победила на ликовном конкурсу Библиотеке града Београда за децу из дијаспоре (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

- Замислила сам да куће буду са свих страна различитих боја и да те боје буду светле – каже Нола у разговору за "Новости", објашњавајући идеју која је водила у реализацији њеног остварења.

Да нам с тим бојама и будућност на планети буде веселија.

Тема конкурса била је "Кад порастем бићу…". Нола је на цртежу исписала шта заиста намерава да буде. 

- Желим да будем архитекта, али у слободно време хоћу да цртам уметничка дела – прецизна је ова даровита ученица трећег разреда Допунске школе на српском језику "Иво Андрић" из Брисела.

Код Ноле, будуће архитектице, куће живе у људима, а не људи у кућама.  

- Нацртала сам насеље будућности, како ће изгледати када ја будем била архитекта. Направила сам другачије и боље моделе – објашњава.

Осим кућа, воли, каже, да црта животиње и портрете. Њена учитељица Јелена Стојановић је сазнала за конкурс и позвала ђаке да, ко жели, пошаље свој рад. Ноли се тема допала и одлучила је да нешто нацрта. Ни слутила није које ће то размере да добије.

- Нисам ни знала да се ради о конкурсу из целе Европе, мислила сам да је реч само о мојој учионици! – каже нам радосна лауреаткиња која будућност предвиђа у веселим и пастелним бојама.

Нолини родитељи су дошли у Белгију из Србије, мајка Изабела Игњатовић из Ниша, а тата Милош Степановић из Младеновца. Доселили су се 2012. године, а после Ноле ту се родила и њена млађа сестра Ева (3).

- Нолу већ дуго занимају цртање, и уметност у сваком смислу. Црта и на мајицама, прави објекте – каже нам њена мајка Изабела Игњатовић.

ЋИРИЛИЦА И ФЛАМАНСКИ ЈЕЗИК

- Живимо у Бриселу, па не можемо увек баш све да испратимо шта се дешава у Србији. Тако нас је о конкурсу обавестила њена учитељица, која је приметила да лепо Нола црта. Наша кћерка похађа допунску српску школу која се одржава сваке суботе. Током два сата уче географију, историју Србије, ћирилицу… У својој матичној школи, у Белгији, наставу похађа на фламанском језику – каже њена мајка Изабела.

Изабела је фармацеут, а Милош програмер. Ипак, чини се да је "повукла" на тату који, како открива Нолина Мама, има талента за цртање.

Свој дар Нола негује и на онлајн часовима са наставницом цртања Сандром Тагић коју јој је у Младеновцу пронашла бака. Цртању се, на овај начин, истиче Нолина мајка, посветила још од пандемије ковида. Друга деца у Младеновцу ликовни течај прате уживо, а Нола преко екрана. Тако, на даљину, има и другаре у Србији.  

Родитељи поручују да ће све учинити да јој помогну да на најбољи начин негује свој таленат.

- Видимо да јој се цртање свиђа. Док год јој то представља уживање, максимално ћемо јој пружити подршку. Радујемо се њеним успесима – наглашава поносна мајка.

FOTO: Privatna arhiva

Док смо разговарали, тата Милош је чувао малу Еву, али нам се и он на крају прикључио.

- Био сам пријатно изненађен када сам чуо да је награђена. Нола свему даје уметнички угао, шта год да ради, чак и када сређује своју собу - истиче.

У својој соби је и осмислила концепт из маште који намерава да примени кад одрасте. Доћи ће, ваљда, и то време, да нам Нола и њој слични у целом свету буду архитекте светле будућности.

СРБИЈА У СРЦУ

Нола једва чека да оде код бака и дека у Ниш и Младеновац.

- Идем често код њих, кад имамо распуст. Много ми недостају. И тамо пуно цртам – поручује мала становица Брисела.

У ДОПУНСКОЈ ШКОЛИ 54 УЧЕНИКА

- Нолу сам упознала када се уписала у други разред Допунске школе на српском језику "Иво Андрић" у Бриселу. Одмах сам приметила да се ради о вредној и сналажљивој девојчици, бритког ума. Тада још увек нисам знала у ком смеру ће ићи њена "посебност". Међутим, после сваке песме коју смо учили и текста који смо читали, Нола је својим илустрацијама све засенила и превазишла свој узраст. Њен таленат је очигледан, што доказују и многобројне награде које је освојила на ликовним конкурсима. Пред Нолом је, сигурна сам, лепа будућност, а родитељи и наставници су ту да јој пруже подршку – каже нам њена учитељица Јелена Стојановић.

Наставу у Белгији, иначе, похађа 54 ученика, у три групе, а предмети су Српски језик и култура изражавања, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Школа ппстоји од школске 2004/05 године, а циљ је, како истиче наставница, неговање српског језика, културе и традиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НАТО ПРАВИ ВОЈСКУ НА КОСОВУ: Захарова загрмела - Снабдевају Приштину оружјем, Срби нису добили ниједно извините

НАТО ПРАВИ ВОЈСКУ НА КОСОВУ: Захарова загрмела - Снабдевају Приштину оружјем, Срби нису добили ниједно "извините"

НАТО снабдева Приштину оружјем и помаже јој да створи сопствену „војску“, што није дозвољено Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, изјавила је на брифингу портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

13. 06. 2024. у 16:02

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама