ДА НИЈЕ ДОБРИХ ЉУДИ НЕ БИ МЕ БИЛО: Акција Фондације хуманости "Новости" за помоћ ратном војном инвалиду из Панчева

Д. Матовић

06. 05. 2024. у 12:30

У ТРОШНОМ дому у Панчеву, Иван Матузовић (61), ратни војни инвалид, свакодневно се бори са недаћама које су му донели рат и неумољива животна судбина. Са непуних 20.000 динара инвалиднине, суочава се са изазовима који би сломили многе. Од 25. године је непокретан. Снајперски метак га је заувек везао за инвалидска колица, остављајући га да се ослања на помоћ других. Са супругом Зорицом, која је уз њега протеклих неколико година, свакодневно покушава да премости изазове физичке немоћи.

ДА НИЈЕ ДОБРИХ ЉУДИ НЕ БИ МЕ БИЛО: Акција Фондације хуманости Новости за помоћ ратном војном инвалиду из Панчева

Foto: Zoran Jovanovic

Но, како једна недаћа никад не иде сама, то није све што овај борац за достојанствен живот носи на својим леђима. Рањен је на ратишту у Вуковару 1991. Потом је имао десет операција на кичми, носи шипку дуж целог кичменог стуба и 36 плочица заједно са шрафовима. Онда је имао још две операције. Извађен му је тумор великог пречника тежак чак 22,5 килограма.

Foto: Zoran Jovanovic

 

- У току прве операције доживео сам клиничку смрт и морали су да ме реанимирају - каже Иван за "Новости". - Друга операција је трајала 12 сати. Поред тог тумора извађени су ми леви бубрег, надбубрежна жлезда, дебело црево ми је скраћено за 18 милиметара. Носим стому, а тумор је захватио и друге органе. Откривено ми је и малигно обољење крви. Оперисан сам на ВМА, лекари и медицинско особље су се лавовски борили да преживим.

Жиро рачун

ФОНДАЦИЈА хуманости "Новости" одлучила је да помогне Ивану Матузовићу. Сви добри људи и друштвено одговорне компаније могу да нам се придруже и помогну овом храбром човеку да се даље лечи и савлада егзистенцијалне препреке. Број рачуна на који могу да уплате помоћ је 200-63395587-94.

Ради даљег лечења Ивану је потребна помоћ. Предстоји му још једна тура хемотерапија.

- Опала ми је коса, али то је мање важно - дрхтавим гласом говори Иван. - Прогнозе лекара су тешке, али чак и овакав - живот је. Није лако бити препуштен на милост и немилост другим људима, а нисам способан да радим. А, опет не би ме ни било да није добрих људи. Новца немамо да измиримо обавезе. И супруга је лошег здравственог стања. Има бронхијалну астму. Само њени лекови коштају око 3.000 динара месечно. Свако тражи своје: и Електродистрибуција, и Водовод и канализација. Људи који нас познају нам помажу, али и они имају своје потребе.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Иван је по струци машинбравар, али се тим послом од кад је рањен није бавио. У Вуковару је осетио бруталност рата, борећи се не само само за свој, већ и за живот свога друга.

- Ранио ме је снајперски метак у кичму 16. октобра 1991. године - прича нам Иван. - Ушао је кроз стомак и пресекао ми кичмену мождину. Потрчао сам да спасем друга кога су "покосиле" хрватске "зенге" у рафалној паљби. Покушао сам да га спасем, али је он, нажалост, на мом рамену издахнуо. Наша специјална диверзантска јединица је упала у заседу, од 40 колико нас је било у воду, десеторо нас је преживело. Остали су погинули, а неки су чак и измасакрирани... Лежао сам на ВМА четири и по године. Не борим се сваки дан само са физичким болом, већ и са траумама које су ми остале урезане у сећање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЗНАМ ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ Цеца има поруку за Пиксија пред меч одлуке: Водила сам фудбалски клуб