НА ПОКЛОН И ЗАНАТ: Фондација хуманости "Новости" уручила осмомартовске дарове Материнском дому у Звечанској (ФОТО)

Д. Матовић

08. 03. 2024. у 06:30

УОЧИ Међународног дана жена Фондација хуманости "Новости" је, као и претходних година, младим трудницама и мајкама збринутим у Материнском дому у Звечанској улици у Београду уручила поклоне.

НА ПОКЛОН И ЗАНАТ: Фондација хуманости Новости уручила осмомартовске дарове Материнском дому у Звечанској (ФОТО)

Фото И. Маринковић

Осим издања наше компаније, добиле су пиџаме ариљске фирме "Пролеће", а за оне које желе да "испеку" маникирски и педикирски занат Милена Арсић Колић и њен "Студио 038" организоваће им бесплатан курс.

Уточиште је у Материнском дому тренутно пронашло 10 мајки и трудница које су биле препуштене саме себи и одбачене од ближњих, а имале су снажну и јаку вољу да се остваре у најлепшој животној улози. Већина мама је малолетна, а најмлађа има само 13 година.

Фото И. Маринковић

- Годинама сарађујемо са Фондацијом хуманости "Новости" и ваша подршка нам је драгоцена - каже Снежана Миловановић, руководилац Материнског дома. - Нашим штићеницама пажња много значи. Свака је у овај дом донела своје бриге, проблеме, недаће, али и жељу да свом детету пружи најбоље. Наш задатак је, с обзиром на то да су малолетне, да им помогнемо да изнесу трудноћу, да их оснажимо да могу самостално да одгајају своје малишане. Учимо их и социјалним вештинама, кулинарству и о партнерским односима. Циљ је да дете упишемо у вртић кад напуни годину и да маму запослимо.

Родитељи живи, а као да нису

ДА се остваре као мајке и да добију подршку од породице и родбине, штићеницама је било тешко.

- Моји родитељи су живи, али као да нису - привија девојчица крупних црних очију своју девојчицу на груди. - Велика је обавеза имати дете. Ово ми је, на неко време, други дом, место на којем могу да будем са дететом док не видим куда ћу и шта ћу да радим.

Током претходних година, на врата Материнског дома закуцало је више стотина жена, међу којима је много малолетних девојчица.

- Врло је значајно да се мајке врате у образовни процес - каже Миловановићева. - Основна школа је обавезна, а уколико желе могу да наставе и даље да се школују. Оне се труде да заврше школу и науче занат. Девојке најчешће долазе из дисфункционалних породица или су, стицајем животних околности, лошег материјалног стања. Оне овде сазревају, социјализују се и спремају да буду мајке и поднесу све обавезе које долазе уз то. Њихови партнери су најчешће малолетни и нису спремни за родитељску улогу. Често су и насилни и несртљиви.

Фото И. Маринковић

Под кровом Материнског дома су седамнаестогодишње труднице Сања и Александра. Обе планирају да граде будућност са партнерима.

- Не желим да живим са родитељима, јер не видим смисао у томе - каже Сања. - Надам се да ће се све добро завршити са партнером. Мислила сам да упишим курс за маникир или за фризера. Желим да пронађем себи посао и да не зависим ни од кога другог и ако се растанем са партнером да имам свој новац. Радујем се што ћу се осамосталити, а подршка социјалних радника ми даје ветар у леђа.

Помоћ

СВИ који желе да помогну малишанима и њиховим младим мајкама могу да уплате новац на рачун Фондације хуманости "Новости". Број рачуна је 205-5621-06. А, за оне који желе више информација или да помогну на неки други начин, број телефона је 011/ 30-28-162.

 

Док бораве у дому мајке могу саме да кувају, укључују машину за веш, имају и разне радионице. Често их зближи слична животна прича. Неке мајке се за годину потпуно пресаберу, опораве, одбаце окове самосажаљења и крену у борбу. Заврше школу док су у дому, нађу посао, изнајме стан. Нови почетак, из пепела.

- У Матерински дом сам дошла због оца и маћехе - прича нам седамнаестогодишња Сара, мајка двоје деце. - Нисам могла да нађем заједнички језик са њима. Свашта се издешавало у мом животу. Мој партнер је у затвору, па сам овде пронашла уточиште. Напољу бисмо деца и ја били препуштени сами себи. Овде сам срећна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

УЕФА БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА АЛБАНЦИМА: Жестока казна због вређања Срба, провокатор Даку суспендован због срамног скандирања