СЛАТКА БАЈКА ЗА МАЛИШАНЕ: Хуманитарна манифестација наше куће "Нај-торте" одржана по 34. пут

А. З. Клисурић

20. 11. 2023. у 10:10

ТРАДИЦИОНАЛНА хуманитарна манифестација наше куће "Нај-торте" јуче је организована 34. пут по реду, а хол тржног центра "Рајићева" испунили су слаткиши вештих домаћица. Ове године одазвало се више од 100 умешних учесница из целе Србије, а окупиле су се око исте идеје, као и ми, да деци без родитељског старања у 13 домова у Београду и Панчеву измаме осмех на лице и улепшају дан.

СЛАТКА БАЈКА ЗА МАЛИШАНЕ: Хуманитарна манифестација наше куће Нај-торте одржана по 34. пут

Foto: Z. Jovanović

Сви који су јуче дошли да слободан дан проведу у "Рајићевој" били су у прилици да виде и десетине торти које су спремљене за ову прилику. Алиса у земљи чуда, новогодишњи празници, животиње, вилењаци - све ово је послужило као инспирација за најразличитије посластице. Посетиоци су застајали и фотографисали ова слатка ремек-дела, а онда су за домаћице имали и бројна питања о техникама, начину припреме, као и колико им је времена било потребно да осмисле изглед и направе све детаље.

Овогодишњој акцији "Нај-торте" одазвала су се бројна удружења из целе Србије. Учешће у манифестацији узеле су чланице удружења: "Слатки осмех" из Јагодине, Удружење жена Барајево, "Слатки залогај" из Рековца, "Сребрне царице" из Кучајна, Удружење жена Опово, "Папазовац" и "Треће доба" из Смедерева, "Извор" из Мале Крсне, "Прело" из Лугавчина, "Петријево", секција жена "Скобаљ", "Свети Трифун" из Сараоца и ученици Средње школе "Вук Караџић" из Љубовије.

Све учеснице у овој традиционалној хуманитарној акцији имале су исти циљ, а то је да развеселе малишане у домовима. Како нам је јуче испричала Далиборка Видаковић из Обреновца, три дана је трајало прављење њене торте коју је назвала "Шумска бајка".

- Моја пријатељица Јелена Радаљац и ја смо седеле и уз кафу осмислиле шта ће нам бити тема. Одлучиле смо да направимо једну шумску бајку са вилењацима. Њој је требало око три дана да направи фигурице, а ја сам у суботу имала највише посла. Мало смо спавале, али некако нам овај посао уопште није тешко пао, јер смо знале да ће оно што направимо увеселити и улепшати дан малишанима - рекла нам је Далиборка.

Између 100 врло примамљивих торти, чланице жирија у ком су биле ученице четвртог разреда Средње туристичке школе Ана Делибашић и Мина Стајчић, као и наша дугогодишња колегиница Лидија Обрадовић, одабрале су 20 најлепших. Ипак, три су се по лепоти посебно издвојиле и привукле највише пажње посетилаца и учесника.

Треће место освојила је Славица Обрадовић, вицешампионску позицију заузела је Далиборка Видаковић и њена "Шумска бајка". Торту која је привукла највише пажње свих оних који су се јуче затекли на сласној смотри направила је Тања Јовановић из Кучева. Њена креација "Мама и беба" на којој су приказани мајмуни у загрљају одушевила је све који су је видели.

- Имала сам жељу да кроз моју торту представим љубав, зато што бих волела да онима до којих ће ова торта на крају доћи пошаљем управо ту поруку - рекла нам је Тања.

Тања нам је испричала да јој је за торту требало око осам сати, а често су јој животиње инспирација када прави слатка ремек-дела.

Бројне даме које су јуче донеле своје торте већ су ветерани у нашој акцији и годинама се радо одазивају нашој акцији. Међутим, међу њима се издвојила и једна девојчица која има 11 година, али је одлучила да се такмичи и некога усрећи. Јана Адамовић из Јагодине јуче је донела свој "Слатки осмех". Ова девојчица почела је да прави торте пре годину дана али, иако има мало година и мало искуства, види се да је веома даровита.

Ветеранка и рецитује

ЈЕДНА дама већ 23 године не пропушта нашу акцију.  Љубица Стефановић из Београда изрецитовала je песму написану у част ове манифестације.

- Од 2000. године непрестано правим торте за ову манифестацију. Скупљам и фотографије са свих тих дружења, а ова акција усрећила је многу децу. Сада не могу да правим баш велике торте, али желим да учествујем и нећу одустати - испричала нам је Љубица.

- Почела сам да правим торте уз маму и баку, моја бака је учествовала у овим акцијама неколико пута. Ја сам добила жељу да се пријавим и направим нешто лепо за моје вршњаке. Пошто нам долази Нова година, одлучила сам да умесим торту која подсећа на празнике. Сигурно ћу донети неку и следеће године - испричала нам је Јана.

Торте су јуче подељене малишанима без родитељског старања у домовима у Београду и Панчеву, али и удружењима која брину о деци и младима који имају тешкоће у развоју. Торта која је заузела прву позицију увеселиће кориснике Удружења "Живимо заједно".
- Код нас су пунолетни корисници који имају интелектуалне сметње. Ми смо им рекли да ће добити торте, они су већ данима јако узбуђени због тога. Верујем да ће бити пресрећни када их буду видели, јер они данима жељно ишчекују и радују се овоме - рекао нам је председник овог удужења Дејан Козић.

Специјална награда

ОСИМ торти које су биле намењене малишанима и које су изгледале бајковито, један учесник одлучио је да обрадује нашу кућу. "Новости" су у октобру прославиле јубиларни 70. рођендан. Вредне руке Александра Мандића направиле су торту у облику шампањца. На овој флаши Александар је нашој кући честитао 70. рођендан. Њему је жири јуче уручио и специјалну награду.

Ова манифестација, осим немерљивом доприносу вредних домаћица, своју успешност дугује и значајним спонзорима. Шопинг-центар "Рајићева" отворио нам је своја врата, а вредне поклоне за учеснике припремили су "Дијамант", "Еуропак", "Новосељанка", Sale Departmens (worts team), "Алева", "Хајат", "Металац", "Мона", "Хедера вита", "Вук турс" Врњачка Бања. Осим појединачних учесница, и бројни хотели и посластичарнице одлучили су да донирају своје торте малишанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО СЕ ПРЕНЕЛО НА УЛИЦЕ! Хрвати и Албанци наставили са скандалима (ВИДЕО)