СРПСКО СЕЛО У КОМЕ СЕ ДЕЦЕНИЈАМА НИКО НИЈЕ ПОСВАЂАО: Сви се моле у цркви браће Немањића

С.БАБОВИЋ

09. 09. 2023. у 07:00

МЕШТАНИ Орашјка код Варварина кажу да се деценијама нико ни са ким није посвађао у овом селу, а верују да необичан мир међу комшијама дугују храму Јована Крститеља.

СРПСКО СЕЛО У КОМЕ СЕ ДЕЦЕНИЈАМА НИКО НИЈЕ ПОСВАЂАО: Сви се моле у цркви  браће Немањића

Фото Н. Петровић

Ова црква се зове и „црква помирења“. По предању су се баш на том светом месту помирила браћа Немањићи Милутин (1253-1321) и Драгутин (1252-1316), после сукоба који је трајао пуних 11 година.

Према више историјских извора, раздор међу браћом трајао је од 1301. до 1312. године. Претпоставља се да је до сукоба дошло услед Милутинове све блискије везе са Византијом. Помирење после исцрпљујућих свађа и војевања помогла је њихова мајка, славна Јелена Анжујска, уз подршку епископа Данила и хиландарског игумана Никодима.

У Летопису необичне „цркве помирења“ пише је да је манастир на темељима старије грађевине саградио краљ Милутин и да се отуда, негде од 1321. године и сматра његовом задужбином. Парох орашки, протојереј Братислав Петровић посведочио је својевремено да је најстарији храм у варваринском крају на обронцима Јухора рушен више пута после сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем 1690. године.

- На овом месту је прочитано чувено писмо Милоша Обреновића којим је 1815. године позивао на Други српски устанак - испричао је орашки парох Братислав Петровић. - По угушеном устанку, Турци су за одмазду порушили читаву цркву, а монаштво је тада напустило светињу. Храм су поново саградили монаси манастира Каленић, а живописан је у два наврата 1840. и 1850. године.

Путописац Јоаким Вујић посетио је Орашје почетком 19.века.

- При концу села находи један стари манастир који се равно именује Орашје и сада нема никаквог калуђера, него је потпао под мирксу церквузаписао је Јоаким Вујић.-Обаче у време рата серпскога вожда Г. Петровића, бјашеова црква од Турака попаљена, разорена и много тиранства и разбојничества по њој почињена.

Црква, као и села позната је и по извору минералне воде богате селеном. Случајно су га открили монаси копајући бунар. Испоставиће се, много година касније, да ова вода обилује селеном.

Како би сачували сећање на необично предање о Немањићима, храм и библиотека, заједно организују манифестацију "Свето место помирења". Недавно је одржана по трећи пут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (1)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама