ПОЖАР ОТКРИО ХАЛАБУРИН ЛИК: У стенама на Вршачким планинама откривена дуго чувана тајна (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

09. 06. 2023. у 07:00

НАКОН великог шумског пожара, који је прошлог лета захватио део Вршачких планина изнад самог Вршца, у стенама на популар - ној "Стази здравља" указао се лик вршачког средњовековног јунака Јанка Халабуре.

ПОЖАР ОТКРИО ХАЛАБУРИН ЛИК: У стенама на Вршачким планинама откривена дуго чувана тајна (ФОТО)

Фото: Ј.Ј.Баљак

Чудо природе или само плод маште посматрача, тек ова дуго скривана шумска тајна указује на то да Халабурин профил и данас стражари над градом, који је у 16. веку управо он накратко био ослободио од Турака.

Овај призор Вршчани нису имали прилику уживо да виде више од пола века, јер је густа шума заклањала поглед на тај део најпопуларнијих вршачких стена, које се налазе одмах до "Изазова", клуба екстремних спортова.

Једини сведок тог феномена биле су црно-беле фотографије, које су настале између два светска рата. Сада, када је лањски пожар потпуно оголио тај део шуме, шетачи, када гледају са одређене дистанце и под одређеним углом, могу у том остењаку јасно да виде профил зрелог мушкарца са равним челом, издуженим носем и израженом брадом.

- Та појава у стенама идентична је ликовном приказу Јанка Халабуре. Зато се и верује да је то баш он. Уосталом, и на грбу Вршца у тим истим стенама, које су приказане из другог угла, такође се крије Халабурин профил - каже Фодор Тамаш из вршачког Удружења љубитеља старина "Феликс Милекер".

Лик Јанка Халабуре на Вршачким планинама, Фото Приватна архива

Лик Јанка Халабуре у стенама усликан још пре два светска рата

Јанко Халабура био је вођа вршачких устаника, који су се 1594. заједно са Србима из целог Баната први пут побунили против турског зулума.

Био је довољно храбар да тада прихвати позив турског Арсланбега, заповедника запоседнуте Вршачке куле, на двобој. У тој борби, која је одиграна на месту где се данас налази туристички инфо-центар на брегу, одрубио је бегову главу и тако накратко извојевао слободу свом граду. Детаљ из те битке - Халабурина рука у којој држи сабљу са набијеном турском главом, главни је мотив на поменутом грбу Вршца, који је установљен још 1804. године.

Искусни посматрачи пре десетак година открили су да се, осим његове руке, на грбу налази и његов профил. Куриозитет је и то што је на само тристотинак метара од места где су се двојица историјских јунака сукобила, налази и стена Турска глава, која наводно представља одсечену бегову главу. По тој стени је и врх брега на ком се налази добио име.

На планини још 20 ликова

ЉУДСКИ и животињски ликови у стенама јединствен су феномен Вршачких планина. Фодор Тамаш до сада је открио и обзнанио двадесетак таквих формација. Већина њих се налази на "Стази здравља", на брду Турска глава и уз асфалтни пут до одмаралишта Црвеног крста. Због те приступачности, оне могу послужити и као туристичка атракција ове равничарске лепотице. Иначе, могућност да се у природним појавама идентификују разни ликови назива се пареидолија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)