ШИША ПРАУНУКЕ СВОЈИХ ПРВИХ МУШТЕРИЈА: Живојин Жика Гајић (70), ради пуних 55 година. Учио је од 10 мајстора

С.БАБОВИЋ

28. 05. 2023. у 07:00

ЖИВОЈИН Жика Гајић (70) из Крушевца био је последњи освајач најспрестижније награде међу фризерима социјалистичке Југославије.

ШИША ПРАУНУКЕ СВОЈИХ ПРВИХ МУШТЕРИЈА: Живојин Жика Гајић (70), ради пуних 55 година. Учио је од 10 мајстора

Foto: S.Babović

Давне 1990, надметао се за титулу "Оскар креативности" у мотелу "Наис" у Нишу. Укрстио је маказе са још 70 врхунских фризера СФРЈ. Пехар и плакету донео је у Крушевац, али се испоставило да је то било и последње такмичење у земљи, која је већ наредне године престала да постоји.

- На срећу, то није био и мој крај, јер сам наставио да шишам, а то чиним и данас у 70. години - каже за "Новости" легендарни Жика. - Драга ми је то успомена, можда ту победу

и највише памтим од свих, а било их је много. Није била мала ствар да се над- мећете са колегама из свих бивших југословенских република. Велика земља, велико и такмичење.

Од те године, мајстор Жика добио је надимак Оскар, по признању које је освојио. До надимка, као ни до титуле, није се стизало лако. Стари југословенски фризери школовали су се дуго и врло озбиљно.

Годинама су пекли занат, а салона није било на сваком ћошку. Због оштре конкуренције, опстајали су само најбољи.

- Нисам ја изабрао маказе, оне су мене изабрале, већ у првим данима када ме после школе отац одвео код познатог крушевачког фризера мајстор Лукића од кога сам учио две године - присећа се Гајић. - Потом сам отишао на занат у Градски салон. То је било друштвено предузеће, где смо се школовали. Учио сам од 10 мајстора. Сви су били предратни, прави.

То ми је била и велика животна школа. После три године учења кренуо сам на прво такмичење.

Гајић нам кроз осмех прича да се баш и није прославио у том дебитовању. Зато је, чврсто решен да успе у послу у који се заљубио, кренуо пут Београда код једног од најславнијих фризера Југославије, европског вицешампиона Драгана Цветановића.

- Од мајстор Драгана сам учио од 1972. године и тек после, чини ми се пет година, почео да освајам медаље - каже Живојин Гајић. - Учествовао сам на 18 такмичења, освајао прва и друга места, једно пето. Маказе су ме водиле од Скопља, преко Сомбора до Сарајева и Загреба. На сваком такмичењу сам се усавршавао. Учио сам и од колега у Клубу фризера

Југославије, Београда, Ниша, у нашем друштвеном салону, све док га нису продали 2004. године.

После приватизације, Жика је са још двојицом колега отворио радњу, а недавно је прешао у нови простор, где ради сам. У новом салону није усамљен. Код Оскара се до- лази и по нову фризуру, али и по савет, причу, на кафу и сок, на "чашицу" разговора. Ту редовно, "на

фризуру" свраћају про- фесори, научници, аутомеханичари, конобари, шаролик свет који воли да се дружи, па се деси да их прича понесе и забораве да су дошли да се подшишају.

Жика данас шиша и праунучиће својих првих муштерија.

- Као млађи сам радио и сложене женске фризуре, додуше и данас то знам, наравно, од шатирања до локни, фарбања, мини-вала, али највише волим да шишам и мушкарце и жене - открива нам Жика. - Волим и да подучавам млађе колеге. Радио сам и праксу, око шест година са ученицима.

Поносан сам што су постали добри у свом послу и што су и сами касније освајали награде. После 55 година проведених у салону, мајстор Жика Гајић остао је скроман. Млађе саветује да на време одаберу доброг ментора.

- Овај занат се учи док си жив, све време док радиш - прича Жика. - Кад жени не стоји лепо хаљина, неће да је обуче. С косом се тако не може. Главу не можеш да оставиш код куће. Зато је добро подшишана коса основ добре фризуре и шишање заправо открива ко је истински добар фризер. То знају сви који се баве овим занатом.

Троје деце, а фризер је - зет

ЛЕГЕНДАРНИ фризер Жика има два сина и ћерку, али је фризер једино - зет. Данас и он има свој салон и ради са ћерком. Како је Гајићева унука талентована козметичарка, поносни деда се нада да ће због гена наследити и фризерски занат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НЕМА СВАДБЕ Огласио се отац Немање Гудеља: Нико неће одлучивати о принципима нашег живота