БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина

Новости онлине

03. 04. 2025. у 13:00

Управо тај укус је нешто што барон торту издваја у мору других, укусних, кремастих и савршених. За њену припрему је потребно мало више труда и умећа, али резултат је такав да вам неће бити жао што сте уложили време и новац.

БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:

  • 5 беланаца
  • прстохват соли
  • 200 г шећера
  • 100 г млевених печених бадема
  • 2 кашике какаа

За чоколадни крем:

  • 100 г путера
  • 5 жуманаца
  • 200 мл млека
  • 100 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 20 г густина
  • 20 г какаа
  • 50 г чоколаде за кување
  • 50 г млечне чоколаде

За фил од малина:

  • 1 кашика путера
  • 200 г смрзнутих малина
  • 50 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 50 мл воде
  • 1 пудинг од малина

За глазуру:

  • 1 кашике уља
  • 100 г чоколаде за кување
  • 1 кашика путера
  • 1 кашика млека

Припрема:

Помешајте млевене печене бадеме и какао. Потом, одвојте беланца од жуманаца и у посуду са беланцима убаците мало соли и мутите миксером. Постепено, како се шне буде формирао, додајте кашику по кашику шећера и мутите све док се шећер не отопи и док не добијете чврст снег. На крају, у ту смесу додајте помешане млевене печене бадеме и какао, па шпатулом лагано сједините, пазећи да вам снег не спласне.

Добијену смесу распоредите у велики плех који сте претходно обложили папиром за печење. Равномерно распоредите смесу по плеху и пеците на 180 степени око 15 до 20 минута. Немојте бринути ако се кора подигне - када је извадите из рерне, она ће спласнути. Када буде готова, оставите је да се охлади, па је пажљиво окрените и одвојите од папире за печење. Пресеците је на три једнака дела.

Када сте добили кору, спремите чоколадни фил. У мало млеко сипајте шећер, ванилин шећер и густин па добро умутите виљушком или жицом за мућење. Додајте какао и добро сједините тако да не буде грудвица. На крају додајте умућена жуманца и још једном добро промешајте.

Остатак млека сипајте у лонац и ставите на средњу температуру рингле и полако загрејте. Пре него што прокључа, смањите ринглу и умућену смесу полако уливајте у загрејано млеко, истовремено мешајући жицом. Мешајте све док се крем не згусне.

Склоните са рингле и убаците изломљену чоколаду и мешајте док се она не отопи. На крају додајте путер и све још једном добро промешајте док се све не сједини и док не добијете глатку смесу. Прекријте га провидном фолијом и охладите прво на собној температури, а онда ставите у фрижидер на пола сата.

Малине сипајте у шерпу па поспите преко њих шећер и ванилин шећер и загревајте на средњој температури све док се не отопе. Прокувајте око пет минута, склоните са рингле и процедите како би се одстраниле коштице. Вратите малине на рингли па додајте пудинг који сте размутили у води. Мешајте жицом све док се не згусне, склоните са рингле и додајте путер. Мешајте док се он не отопи. Овако добијени фил поделите на три дела и ставите у фржидер да се стегне.

Чоколадни фил из фрижидера извадите и полако га миксером умутите док не буде помало пенаст али и гладак. Одвојите неколико кашика за декорацију, а остатак поделите на три дела. На одговарајући тацну ставите једну кору, па фил са малинама, а потом и чоколадни фил. Понављајте поступак све док не построшите материјал и док не употребите све три коре. Састојке за глазуру сједините и отопите, оставите је пар минута да се охлади и потом прелијте преко торте. Оставите барон торту у фрижидер да се охлади, најмање три сата, а најбоље преко ноћи и послужите је.

(Ona)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: Детету бих дао ДЕСЕТКУ

ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"

ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.

05. 12. 2025. у 11:27

Коментари (0)

Васељенски патријарх Вартоломеј I и председник компаније Tasyapı Emrulah Turanli: Визија која повезује Истанбул и Србију