РЕЦЕПТ за најсочнију баклаву са пистаћима: Овакву до сада нисте јели!

Novosti online

04. 06. 2023. у 07:00

СLATKA посластица из Турске која ће одушевити целу породицу

РЕЦЕПТ за најсочнију баклаву са пистаћима: Овакву до сада нисте јели!

Foto: Shutterstock

БАКЛАВА СА ПИСТАЋИМА - састојци:

 800 гр кора за баклаву, 300 гр млевених ораха, 150 гр млевених пистаћа, 4 касике гриза, 4 кашике шећера, 150мл уља за премазивање кора, 150 гр сећера за посипање кора и још 150 мл уља и 150 гр маслаца за заливање баклаве.

Трик који ће вам помоћи да се баклава не препече: Када послажете све коре и филове, ставите још једну кору преко, која ће бити заштита током печења.

БАКЛАВА СА ПИСТАЋИМА - припрема: 

1) Прво припремите шербет тако што ћете помешати 800 мл воде и 800 грама шећера. Кувајте 15-20 минута и пред крај, додајте сок од једног лимуна. Оставите шербет да се охлади, јер се за преливање користи искључиво хладан.

2)  Плех премазати уљем. Коре изрезати на величину плеха. Орахе, пистаће, гриз и сећер измешати. Прво поређајте 3 коре, премазане само уљем и шећером. Четврту кору посути мешавином ораха,пистаћа, гриза и шећера. Пету само сећером и уљем, шесту мешавином. И тако све док се не потроши смеса. На крају премазати 3 коре само уљем и шећером, исто као и на почетку. Оставити по страни једну целу кору. Баклаву исећи у жељеном облику. Загрејати 150 мл уља и 150 гр маслаца, па прелити преко исечене баклаве. Преко баклаве ставити ону једну кору коју смо издвојили, прекрити баклаву, како не би изгорела током печења.

3) Пече се на 220 степени, око 50 минута. За најбоље резулате, након првих десет минута смањите температуру на 180 степени, а да пред сам крај вратите на 220 степени. Када се испече, скините заштитну кору, прелијте шербетом и оставите да се охлади.

Декорисати сецканим или млевеним пистаћима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕ ЗНАЈУ НИ МНОГИ ИСКУСНИ ВОЗАЧИ: Чему служи линија на спољном ретровизору