ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Ево шта све можете урадити са васкршњим јајима која вам остану после празника

Novosti online

17. 04. 2023. у 11:51

БЕЗ обзира колико сваке године изнова уживамо у фарбању васкршњих јаја и припреми празничне трпезе, оно што нам "ствара муке" је питање - шта урадити са васкршњим јајима која нам остану?

ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Ево шта све можете урадити са васкршњим јајима која вам остану после празника

Фото: Новости

Наши најмлађи увек уживају у лупању васкршњих јаја, мада ни одрасли не крију срећу. Сходно томе да не можемо по цео дан јести само кувана јаја, поготово не неколико дана за редом, обично остане велики број истих са којима не знамо шта учинити.

Она неретко, нажалост заврше у смећу, јер се прибојавамо да се не покваре. Међутим постоје начини како их можете "паметније" искористити.

У зависности од онога што волите, можете да направите пуњена јаја, фашире, или ако немате пуно времена, разне врсте салата су увек добро решење.

У наставку вам доносимо неколико једноставних рецепата:

Мимоза салата

Потребно: 150 г шунке, 150 г качкаваља, 3 јајета барена, 1 кисела павлака, 2 већа барена кромпира, 150 г мајонеза.

Кромпир обарите у љусци, ољуштите и онда изрендајте. Посолите и побиберите. Ређајте по ред рендане шунке, ренданог кромпира, качкаваља и јаја. А између, сваки слој премажите мешавином мајонеза и павлаке. Украсите ренданим јајима.

Пилећи фашири са јајима

Састојци: 8 скуваних јаја, 600 гпилећег белог меса (можете да користите и телеће), 1јаје, 1/2 кашичицемлевене паприке, 3парчета бајатог хлеба, 1 мања главицаситно сецканог црног лука, 4 ченабелог лука, по укусузачини (бибер, вегета, на врх ножа љута млевена паприка)

За панирање: 3јајета, 150 гбрашна, 200 гпрезли, 400 млуља за пржењеСамељите пилеће бело месо на машини за млевење меса. Хлебу исеците корице, па га натопити у води и добро га оцедите и растресите. Црни лук исеците што ситније можете, и пропасирајте бели лук. У једну већу чинију ставите млевено месо, исцеђен и растрешен хлеб, црни лук, бели лук, јаје, и све зачине које користите. Све то добро руком сједините да добијете компактну смесу.

Месо поделите да имате довољно за 8 лоптица, сваку лоптицу растањите на длану па ставите скувано јаје, која сте претходно мало осушили кухињским папиром, да вам се месо лакше залепи за јаје, и обликујте у фине лопте. Готове лопте уваљајте прво у брашно, па у размућена јаја и на крају у презле. Пржите их у добро загрејаном уљу, али да није врело, да вам не изгоре, док вам фино не порумене са свих страна. Повремено их окрећите да вам се испрже исто са свих страна. Послужите их топле са шопском салатом или уз пире кромпир.

Фото: В.Б.

Палачинке са филом од јаја

За палачинке: 350 г куваних кромпира, 150 г брашна, маст, со.

За фил: 4 тврдо кувана јаја, 150 г куваних кромпира, 160 г мајонеза, 300 г мешаног куваног поврћа, 70 г црног лука, 30 мл сирћета, кисела павлака, чили сос, со, бибер.

Припрема: Прво направите палачинке од кромпира. Кромпир скувајте у љусци, изгњечите, помјешајте с брашном, сољу и направите тијесто. Тијесто поделите на неколико ђелова и сваки од њих развуците на подлози посутој брашном. На тигању их испеците с обе стране. За припрему фила тврдо кувана јаја и кромпир исеците на мање ђелове и помешајте са ситно сецканим црним луком и куваним поврћем. Мајонез помешајте са сирћетом, па након тога са сјецканим јајима и поврћем. Посолите и опет промијешајте. Напуните палачинке, ставиите их на тањир и прелијте чили сосом и павлаком.

Цезар салата

Узмите 500 гр зелене салате, 300 гр обареног пилећег белог меса, 300 гр сланине ситно сечене на режњеве и гриловане, 300 гр пармезана, 2 дл балзамико сирћета, 2 дл маслиновог уља, соли по укусу, коцкице препеченог тоста и пет барених јаја.

У чинију за сервирање ставите салату, пилетину исецкану на штапиће, сланину, побацајте коцкице тоста и колутове јаја. На крају ставите пармезан и зачине.

Индијска јаја

Потребно је: 6 куваних јаја, 50гр путера, 200гр павлаке, 100гр мајонеза, мало карија.

Припрема: Јаја исеците на пола, извадите жуманца, пропасирајте их, додајте путер и по кашичицу павлаке и карија. Беланца напуните припремљеном смесом и поређајте у чинију за послуживање. Са друге стране умутите миксером павлаку и мајонез и прелијте јаја добијеном смесом.

Одозго поспите кашичицом карија. Служите хладно као предјело или додатак јелу.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ЦЕЛА СРБИЈА ЋЕ ТОГ ДАНА БИТИ УЗ СВОГ ПРЕДСЕДНИКА: Кључан датум за наш народ - сви ће бити уз Вучића током расправе о Сребреници