ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)

Ј. С.

13. 01. 2023. у 13:38

Бареница са сувим месом је традиционални специјалитет са Косова и Метохије. Иако је рецепт врло једноставан, свака домаћица има нешто од своје маме или баке што њену бареницу која се традиционално доручкује првог дана српске Нове године чини посебном.

ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)

Фото: Весна Лазић

Домаћица из овог краја Весна Лазић, иако више не живи на Косову и Метохији, каже да не одустаје од ове традиције и да врло често 14. јануара бареница буде уместо доручка ручак јер тада се породица окупи за трпезом.

Фото: Весна Лазић

Tekst potpisa

У неким домаћинствима ставља се и по један новчић за сву децу у породици, док у другим важи веровање да је довољан један и да ће ко га нађе имати срећу наредне године.

Један од рецепата за косовску бареницу каже да је потребно да се у посуду стави 2 децилитра топле воде, издроби коцка квасца, дода кашичица шећера и две кашике брашна, те се стави на топло место да тесто надође.

Кад квасац надође додају се 2 јајета, 2 кашике уља и једна кашичица соли, брашно додавати постепено, мешати варјачом. Плех премазати уљем, сипати смесу и оставити да остоји 10 минута. Након тога пећи 30 минута на 250 степени.

При крају додати суво месо и оставити још неких пет минута у врућој рерни. Када се бареница извади из рерне виљушком се издроби на ситне делове и служи топла.

 

  

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У УКРАЈИНИ, СВИ БЕЖЕ: Стотине аутомобила на граници са Пољском, настао потпуни колапс

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У УКРАЈИНИ, СВИ БЕЖЕ: Стотине аутомобила на граници са Пољском, настао потпуни колапс

У ЛАВОВСКОЈ области у Украјини на граници са Пољском, настао је прави колапс услед саобраћајних гужва које чине стотине аутомобила, преноси ТВ канал Обсшћественое , позивајући се на представницу локалног пограничног одреда Александру Кучковску.

17. 05. 2024. у 17:47

Коментари (1)

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Новак Ђоковић донео одлуку пред Ролан Гарос коју нико није очекивао