МУНИЦИЈА У СКЛАДИШТУ У ЧЕШКОЈ НИЈЕ БИЛА ЗА УКРАЈИНУ: Бугарски трговац оружјем о умешаности Русије у случају Врбјетице

Новости онлајн

23. 05. 2021. у 08:48

ТРГОВАЦ оружјем из Бугарске Емилијан Гебрев изјавио је да је његова компанија „Емко“ у складишту у чешком селу Врбјетице, где су се догодиле експлозије 2014. године, чувала старо оружје које није било намењено продаји.

МУНИЦИЈА У СКЛАДИШТУ У ЧЕШКОЈ НИЈЕ БИЛА ЗА УКРАЈИНУ: Бугарски трговац оружјем о умешаности Русије у случају Врбјетице

Фото: pixabay

- Наша компанија је, као и многе друге компаније, изнајмљивала складиште у Врбјетицама. Тамо смо чували стару муницију из времена Варшавског пакта коју смо набавили у Чешкој. Она нам је била потребна за нашу производњу. Није била намењена продаји - рекао је Гебрев у интервју за „Шпигл“.

Гебрев је такође истакао да је први пут чуо верзију о умешаности руских обавештајних служби у експлозије након што су чешке власти у априлу изнеле ове оптужбе.

- До тог тренутка за нас је то био нејасан инцидент - додао је он.

Раније је лист „Њујорк тајмс“ објавио да је Гебрев признао да је испоручивао оружје у Украјину у јеку сукоба на истоку земље 2014. године, а такође је потврдио да је муницију чувао у складиштима у чешкој Врбјетици.

Праг је средином априла оптужио Москву за умешаност у експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице. Чешка је након тога протерала из земље 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, Русија је за персоне нон грата прогласила 20 запослених у чешкој дипломатској мисији и оптужбе за инцидент назвала апсурдним, неоснованим и измишљеним.

После тога Министарство спољних послова Чешке захтевало је да Русија врати протеране дипломате. Не добивши одговор, Праг је поново најавио смањење састава руске амбасаде, дајући рок до краја маја.

Москва је прошле недеље саставила списак непријатељских држава. За сада се на њему налазе само Сједињене Америчке Државе и Чешка. Али, како је приметио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, списак се може ревидирати са развојем односа са одређеном земљом. Све одлуке биће донете тек након пажљиве анализе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)