ЗАСТРАШУЈУЋЕ МОГУЋНОСТИ РУСИЈЕ: Совјетско оружје ненадмашно на Арктику

Новости онлајн

22. 05. 2021. у 16:53

ОРУЖЈЕ наслеђено из времена Совјетског Савеза учинило је да Русија буде спремна за борбу за Арктик, пише амерички лист „Нешенел интерест“.

ЗАСТРАШУЈУЋЕ МОГУЋНОСТИ РУСИЈЕ: Совјетско оружје ненадмашно на Арктику

"Омск" изазвао страхопоштовање / Фото МО

Могућности којима Русија располаже у том региону аутор чланка је описао као „застрашујуће“.

Како је навео, Москва се још у време Хладног рата спремала да се супротстави Западу у арктичком региону.

Стечено искуство и разне врсте оружја омогућили су Русији да добије „смртоносне“ могућности за случај да у Северном леденом океану догоди нешто „незамисливо“.

У првом реду ту је руска флота ледоломаца – највећа на свету. Такви бродови постају све потребнији због пораста комерцијалних интереса за регион, а то Русију чини „гарантом глобалног приступа Арктику“.

Фото: Танјуг/АП

Захваљујући томе Русија може слободно да планира војну кампању, као и стратегију приступа ресурсима у региону, наводи се у чланку.

У најсмртоносније оруђе Русије на Арктику „Нешенел интерест“ је сврстао подморнице „Акула“, назвавши их „застрашујућим“.

Недовољна скривеност подморнице у потпуности се компензује огромним арсеналом оружја које та подморница има на располагању.

Поред тога, небом изнад Арктика активно лете руски авиони – на пример, ловци МиГ-31, направљени, како каже аутор чланка, за „лов“ на америчке бомбардере.

Новинар је указао на чињеницу да ти авиони имају одличне радаре и да их одликују изузетне маневарске способности.

Ту су и бомбардери Ту-95 и противбродски авиони Ту-142.

Фото: ЕПА

Иако авиони Ту-95 спадају у групу најстаријих они одлично функционишу на „хладном арктичком небу“.

У чланку се помињу и вежбе руских специјалаца. Они су, како се наводи, обучени да заузимају тешко доступне области, да спроводе обавештајни рад, као и да помажу у операцијама потраге и спасавања.

Подсетимо, у марту ове године председник Русије Владимир Путин наложио је влади да у року од месец дана заврши јединствени план за развој Арктика.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)